Kaip gimsta legendos

Jaunimo teatro aktoriai. Nuotrauka iš agentūros ELTA archyvo.

Kaip gimsta legendos – tai radijo dokumentikos laida apie teatro pedagogės ir režisierės Dalios Tamulevičiūtės pirmąjį dramos aktorių kursą, žinomą legendinio dešimtuko vardu.

Pasirinkau šią temą, nes, pirmiausia, pati domiuosi Lietuvos teatru, jo istorija. Antra, žiniasklaidoje išsamių pasakojimų apie teatrą, aktorius nėra daug, ypač radijuje ir televizijoje.

Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtukas – Kristina Kazlauskaitė, Irena Kriauzaitė, Algirdas Latėnas, Dalia Overaitė, Vidas Petkevičius, Violeta Podolskaitė, Kostas Smoriginas, Dalia Storyk, Arūnas Storpirštis, Remigijus Vilkaitis – viena ryškiausių teatrinių grupių Lietuvos teatro istorijoje. Po Tamulevičiūtės  kiti režisieriai taip pat turėjo aktorių dešimtukus ar dvyliktukus, bet jie taip ir negavo legendinio vardo.

Legendinio aktorių dešimtuko Režisierė ir Mokytoja – Dalia Tamulevičiūtė. Nuotrauka iš agentūros ELTA archyvo.

Man pasirodė įdomu panagrinėti, kodėl būtent šie aktoriai tapo legendiniu kursu, kaip jie prisidėjo prie Jaunimo teatro išgarsinimo. Domėjausi, kad išsamios medžiagos apie dešimtuko istoriją kol kas nėra. Aktoriai komentuoja jų kurso fenomeną vienoje ar kitoje žiniasklaidos priemonėje, tačiau išsamaus bendro pasakojimo, kuriame būtų pakalbinti visi kurso nariai, nėra.       Svarbiausias mano darbo uždavinys – atspindėti ne tik dešimtuko istoriją, bet ir perteikti pačių aktorių emocijas, nuotaiką. Radijas suteikia tokią galimybę, nes balsu, intonacijomis galima nesunkiai perteikti emocijas, todėl šia galimybe būtina pasinaudoti.

Galbūt ateityje teatrologai išleis knygą apie Dalios Tamulevičiūtės dešimtuką, bet ta medžiaga būtų skirta žmonėms skaitantiems tokią literatūrą. Kadangi mano dokumentikos laida bus transliuojama Lietuvos radijuje, ji pasieks daug platesnę auditoriją ir primins apie šį išskirtinį reiškinį Lietuvos teatro istorijoje.

Tikiuosi, medžiaga, kurią surinkau ir sudėjau į vieną, beveik valandos dokumentikos laidą, ateityje galbūt taps archyvine medžiaga, kuria galės pasinaudoti tyrinėjantys ar besidomintys šiais teatro kūrėjais. Indrė Anskaitytė - Kaip gimsta legendos

Bakalauro baigiamojo darbo kūrybinė dalis
Vadovė lekt. Giedrė Čiužaitė