Startavo VU karjeros dienos 2012: laimė ir pinigai tarpusavyje dera

Visi diskusijos „Laimė ar pinigai, ką rinktis: pomėgius ar perspektyvas?“ dalyviai. Kristinos Ciparytės nuotr.

Šią savaitę prasidėjo tradicinis Vilniaus universiteto karjeros dienų maratonas, kurio tikslas puoselėti bendradarbiavimą tarp VU studentų ir Lietuvoje veikiančių įmonių. Atidarymo renginys, kuriame vyko diskusija „Laimė ar pinigai, ką rinktis: pomėgius ar perspektyvas?“ atkreipė studentų dėmesį – VU centrinių rūmų teatro salė buvo sausakimša.

Renginį pradėjo Vilniaus universiteto studentų atstovybės viceprezidentas Vainius Rakauskas, kuris skatino studentus pasinaudoti karjeros dienų suteikiamomis galimybėmis ir pristatė vakaro svečius: finansų ministrę Ingridą Šimonytę, dainininką Jurgį Didžiulį, sporto komentatorių, istoriką Robertą Petrauską, „PriceWaterhouseCoopers“ Lietuvos biuro vadovą Kristoferį C. Butlerį (Christopher C. Butler), SEB banko Operacijų centro direktorę Astą Sungailienę, „Mars Lietuva“ personalo vadovę Dalią Vitkuvienę, teisės magistrantūros studentą Šarūną Narbutą ir tarptautinio verslo studentą Antaną Krasauską.

VU rektorius akad. B.Juodka sveikina Karjeros dienų dalyvius. Kristinos Ciparytės nuotr.

Vilniaus universiteto rektorius akad. Benediktas Juodka tardamas sveikinimo žodį pabrėžė, kad karjeros sąvoka gali būti suvokiama tiek pozityviai, tiek negatyviai, tačiau susirinkusiai auditorijai linkėjo pažvelgti į teigiamą šio reiškinio pusę. „Karjera gerąja prasme – kūrybinis tobulėjimas. Tai yra karjeros variklis“, – teigė akad. B. Juodka. Karjeros dienų 2012 projekto vadovė Indrė Valuntaitė teigė, kad šie tris savaites truksiantys renginiai padės studentams ugdyti požiūrį į karjerą.

Renginyje, o vėliau ir diskusijoje, dalyvavusi pagrindinio informacinio remėjo „Mars Lietuva“ įmonės personalo skyriaus vadovė Dalia Vitkuvienė džiaugėsi dėl kasmet tobulėjančio pasirengimo Vilniaus universiteto karjeros dienoms, kurios išsiskiria tuo, jog suteikia plačias galimybes studentams dalyvauti beveik mėnesį trunkančiame renginių cikle, kur susidomėjusieji gali atrasti save ir įžvelgti savęs realizavimo perspektyvas vienoje ar kitoje srityje.

Po sveikinimo kalbų ir išsakytų lūkesčių diskusijos dalyviai buvo pakviesti užimti savo vietas ant scenos ir išsakyti savo nuomonę pagrindiniu diskusijos klausimu: Laimė ar pinigai, ką rinktis: pomėgius ar perspektyvas? Finansų ministrė I.Šimonytė juokavo: „Va, tokia ir yra ta karjera, kad visuomet tenka pirmam kalbėti“. Ministrė pasakojo, kad karjerą pradėjo nuo pareigų valstybės tarnyboje, kurias gavo paprastu konkurso būdu ir neigė gandus, jog viskas vyksta per pažintis. Diskusijos dalyvė skatino studentus patiems gyvenime priimti sprendimus, klausyti ką sako širdis, o jei suvoki, kad esi ne savo rogėse, nebijoti pokyčių.

Finansų ministrė I.Šimonytė išsako savo nuomonę. Kristinos Ciparytės nuotr.
„Karjera yra daiktas, apie kurį reikia ne kalbėti, o daryti“, – po finansų ministrės kalbos pareiškė sporto komentatorius Robertas Petrauskas. Jis yra įsitikinęs, kad sėkmė ateina pas tuos, kurie jos siekia ir ragina studentus neplaukti pasroviui, daryti originalius sprendimus nebijant išsiskirti iš minios. „Aš iki šiol nežinau, kur einu. Bet smagiai sau einu“, – kolegą papildė dainininkas Jurgis Didžiulis. Savo patirtimi pasidalijo ir  SEB banko Operacijų centro direktorė Asta Sungailienė, kurios tėvai norėjo, jog ji taptų medike, tačiau šiam darbui pašaukimo ji nejautė, todėl vadovavosi savo emocijomis: rinkosi tai, kas arčiau širdies.

„Nelaimingas žmogus niekada gerai neužsidirbs. Taškas“, – kur kas lakoniškiau pasisakė Kristoferis C. Butleris, teigdamas, kad žmogus negali rinktis tarp laimės ir pinigų, nes tai kelias į prarają. Reikia viską derinti. Tokiam požiūriui pritarė ir tarptautinio verslo studentas Antanas Krasauskas. Kiek kitokią nuomonę išsakė įmonės „Mars Lietuva“ darbuotoja Dalia Vitkuvienė, kuri džiaugėsi, jog įmonės vis daugiau investuoja į personalo vadybą ir taip planuoja savo darbuotojų karjerą. Iš dalies D.Vitkuvienei pritarė teisės magistrantas Šarūnas Narbutas, sakydamas, jog kuo anksčiau žmogus pradeda dirbti, tuo daugiau pasiekia, tačiau jis pabrėžė, kad ne visuomet pavyksta suplanuoti savo karjerą, nes pats gyvenime pakeitė daug darbų ir iš pradžių savęs neįsivaizdavo teisininku.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos