Pagerbtos Kalbos premijos laureatės ir pasitikti Muziejų metai

Kalbos premijos laureates sveikina Lietuvos Respublikos Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkas Česlovas Vytautas Stankevičius. Autoriaus nuotr.
Kalbos premijos laureates sveikina Lietuvos Respublikos Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkas Česlovas Vytautas Stankevičius. Autoriaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos surengtame Kalbos vakare, vykusiame Vilniaus Kongresų rūmuose, apdovanotos 2011-ųjų Kalbos premijos laureatės ir iškilmingai pasitikti Muziejų metai.

Šių metų Kalbos premiją Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija skyrė dviems Lietuvos kultūros puoselėtojoms. Už Gabrielės Petkevičaitės-Bitės idėjų sklaidą ir rašytojos dvasinio bei kultūrinio paveldo plėtojimą, viešų renginių ir kalbos puoselėjimo akcijų rengimą Kalbos premija skirta Albinai Saladūnaitei, Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos darbuotojai, o aktorei Gražinai Urbonaitei Kalbos premija skirta už įtaigų kalbos puoselėjimą skleidžiant nacionalinės klasikos kūrinius ir stiprinant jos grožį.

Kalbos premijos laureates sveikino ir apdovanojimus įteikė Lietuvos Respublikos Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkas, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko pavaduotojas Česlovas Vytautas Stankevičius. Renginį vedė Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos sekretorius, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas doc.  Andrius Vaišnys.

Po kalbos premijos įteikimo renginio organizatoriai kartu su Vilniaus Kongresų rūmuose susirinkusiais švietimo ir kultūros paveldo darbuotojais, akademiniu jaunimu, Lietuvos muziejų specialistais teatralizuota švente pasitiko Muziejų metus. Šalies Seimo nutarimu 2012-ieji paskelbti Muziejų metais, nes kitąmet pirmajam viešam Lietuvos muziejui – Dionizo Poškos Baubliams sukaks 200 metų.

Teatralizuotas Muziejų metų pasitikimas. Autoriaus nuotr.
Teatralizuotas Muziejų metų pasitikimas. Autoriaus nuotr.

Teatralizuotame renginyje aktoriai Vytautas Gasiliūnas, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Aleksandras Kleinas, Saulius Pilinkus, Violeta Podolskaitė, Vainius Sodeika ir Dainius Zelanov įkūnijo labiausiai su nacionaline muziejininkyste siejamas asmenybes bei personažus, kurių veikla ryškiai atspindėjo svarbiausių mūsų šalies muziejų kūrimosi laikotarpio istorinį kontekstą. Tuo buvo siekiama ne tik vaizdžiai perteikti  muziejininkystės raidą nacionaliniu lygmeniu, tačiau ir iliustruoti Lietuvos muziejaus problematiką amžių eigoje, nušviesti muziejų-pradininkų patiriamus sunkumus bei atspindėti jų veiklos svarbos suvokimą skirtingais istoriniais laikotarpiais. Taip scenoje atgijo Paulius Galaunė, Lietuvos profesionaliosios muziejininkystės pradininkas, pirmojo muziejaus Lietuvoje įkūrėjas Dionizas Poška, publicistas ir rašytojas Balys Sruoga bei kiti, savo gyvenimo metu lydėję Lietuvos muziejų gimimą bei jų raidą. Ne kartą vakaro svečiai išgirdo Senienų muziejaus Archeologijos skyriaus vedėjo Adamo Honorio Kirkoro ar Vytauto Didžiojo karo muziejaus įkūrėjo generolo Vlado Nagevičiaus pavardes, jų mintis apie Lietuvos muziejininkystę.

Su renginio dalyviais mintimis apie muziejininkystę ir jos perspektyvas dalijosi Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė, Vilniaus universiteto bibliotekos Adomo Mickevičiaus muziejaus vedėjas Rimantas Šalna ir Šilutės muziejaus direktorė Roza Šikšnienė.

Moderniosios muzikos kūrinius vakare atliko Sostinės vario kvintetas, klavišininkas Linas Dužinskas, arfininkė Linda Šimanauskaitė. Vakaro dalyviai taip pat išvydo šokėjos Jūratės Sodytės choreografinę kompoziciją, klausėsi Reginos Maleckaitės vadovaujamo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos Vaikų choro atliekamų kūrinių.

Viso šio prasmingo ir įspūdingo vakaro, tradiciškai vykstančio Advento metu, sumanytojai ir kūrybos grupė – scenarijaus autorius Andrius Vaišnys, režisierius Vytenis Pauliukaitis, scenografė Renė Petrulienė, kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė.

Patalpinta: Lietuvoje