Oficiali apranga – pagarba sau ir aplinkiniams ar kūno suvaržymas?

Pirmakursių žurnalistų ir leidėjų debatai. Autorės nuotr.
Pirmakursių žurnalistų ir leidėjų debatai. Autorės nuotr.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto žurnalistikos ir leidybos bakalauro programų pirmojo kurso studentai lektorės dr. Aurelijos Juodytės iniciatyva vykusiuose debatuose tema „Žurnaliūgos ar žurnalistai, redaktorių padėjėjai ar leidybos projektų vadovai: aprangos reikšmė profesinėje veikloje“ nusprendė, kad ne aprangoje slypi žmogaus išsilavinimas, o jaukus, paprastas, bet tvarkingas drabužis nuteikia nuoširdžiam pokalbiui su pašnekovu.

Savo argumentus debatų dalyviai grindė politologo Armino Lydekos knyga „Protokolas: elgesio taisyklės“, žurnalisto, etiketo žinovo G. Drukteinio straipsniu „Žurnaliūga ar vis dėlto žurnalistas?“, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksu, JAV televizijos laidų vedėjos Opros Vinfri, „Apple“ įkūrėjo Stiveno Džobso darbais, taip pat savo patirtimi ir įžvalgomis.

Debatų dalyvių nuomonės susikirto dėl  Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos, jog informacija turi būti renkama ir skelbiama tik etiškais ir teisėtais būdais. Teigiančiųjų pozicija buvo ta, kad etikos reikalauja ne tik informacijos gavimas ir platinimas, bet ir reprezentatyvi žurnalisto išvaizda, o neigiantieji pasisakė už intelekto, bet ne aprangos dominavimą.

Komandos argumentuotai išsakė savo pozicijas, pademonstravo oratorystės gebėjimus. Debatų dalyviai neieškojo žodžių kišenėje, kalbos liejosi laisvai ir įtaigiai. Energingas kalbas lydėjo auditorijos plojimai. Kryžminės apklausos metu netrūko griežtų pasisakymų ir kontrargumentų, auditoriją stebino neigiančiųjų užsispyrimas ir drąsa bei teigiančiųjų rami, tiksli ir aiški kalba.

Vertinimo komisijos nariai –  profesorius Domas Kaunas, lektorės Aurelija Vernickaitė ir Jolanta Mažylė vertino dalyvių oratorinius gebėjimus, argumentavimą. Renginio pabaigoje teisėjai pabrėžė, kad tvarkinga apranga parodo asmenybės pagarbą atstovaujamai profesijai, sau ir kitiems, bet ji nereiškia madų vaikymosi ir brangių kostiumų pilnos spintos. Komisijos vertinimu, tik vieno taško skirtumu nugalėjo neigiančiųjų komanda.

Patalpinta: Naujienos