LRT taryba: sutrumpinęs G.Aleknonio komentarą, radijas padarė klaidą

© DELFI Š.Mažeikos nuotr.
© DELFI Š.Mažeikos nuotr.


Lietuvos radijas (LR), ištransliavęs iškarpytą Mykolo Romerio universiteto docento Gintaro Aleknonio komentarą, padarė klaidą. Taip antradienį nusprendė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) taryba.

„Taryba nutarė, kad Lietuvos radijo sprendimas netransliuoti tokio komentaro, kokį originaliai parengė autorius, buvo klaida“, – po posėdžio DELFI sakė tarybos pirmininkas Dainius Radzevičius.

LRT taryba taip pat nusprendė įpareigoti LRT sukurti vidinį etikos kodeksą, kuris detaliai reglamentuotų tarpusavio santykius, darbuotojų pareigas ir atsakomybę, užtikrintų žurnalistų laisves.

Taip tikimasi panašių klaidų išvengti ateityje.

Tarybos narys Artūras Račas siūlė tarybai balsuoti dėl nepasitikėjimo A. Siaurusevičiumi, tačiau ši iniciatyva nesulaukė palaikymo.

G.Aleknonis: tai – cenzūros akibrokštas

G. Aleknonis į tarybą kreipėsi, kai iš transliuoto jo radijo komentaro ir teksto, patalpinto visuomeninio transliuotojo svetainėje, iškirpta komentaro dalis, kurioje svarstoma apie neskaidrius verslo ir žiniasklaidos santykius.

G. Aleknonio iškeltam klausimui LRT taryba skyrė beveik dvi valandas. Užvirė diskusija apie žodžio laisvės principus, ribą tarp redagavimo ir cenzūros.

Posėdyje dalyvavęs G. Aleknonis pasakojo po įrašyto komentaro sulaukęs LR programų direktorės Guodos Litvaitienės skambučio, kuri paprašė išimti vieną netinkamą komentaro pastraipą. Ši esą paaiškino, kad LRT laikosi pozicijos nekritikuoti kitų žiniasklaidos priemonių.

„Paklausiau, „Ar jūs suprantate, ką darote?“. Jos atsakymas buvo maždaug toks: „Ar tu supranti, kaip aš jaučiuosi, kokioje padėtyje aš esu, kaip mane spaudžia?“, – kalbėjo G. Aleknonis. G. Litvaitienė esą pasiūliusi arba išimti pastraipą, arba visai netransliuoti komentaro.

„Ji mane spaudė pasakyti, ar aš leidžiu iškirpti, ar ne. Aš atsakiau – transliuokite komentarą, kaip jums atrodo. Toks buvo mano atsakymas“, – tikino G. Aleknonis.

Docentas atsitikimą vadino „cenzūros akibrokštu“ ir „pratrūkusiu pūliniu“. „Drąsiai galiu pasakyti, kad šiandien bent jau LR atmosfera nėra tokia, kokia buvo prieš dvejus ar trejus metus“, – kalbėjo docentas, tvirtinęs, kad radijuje atsiranda žmonių, kurių nedera kviesti, temų, kuriomis geriau nekalbėti.

Nuo 2004 m. G.Aleknonis LR veda laidą „Ant svarstyklių“, skaito komentarus.

A.Siaurusevičius: G.Aleknonis su pasiūlymu sutiko

Tuo metu LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius tarybai aiškino, kad G. Aleknonis su LRT vadovais tarpusavyje konflikto nesprendė – kreipėsi tiesiai į LRT tarybą.

Jis aiškino gavęs šiuo metu atostogaujančios G. Litvaitienės raštu pateiktą paaiškinimą, iš kurio matyti, kad jai užkliuvo ši komentaro pastraipa: „O kaip apskaičiuoti tą žalą, kurią mūsų viešajai erdvei padarė rusų kapitalo bankas, lyg voratinklis apraizgęs didelę Lietuvos žiniasklaidos dalį? „Lietuvos ryto“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas atvirai prisipažino, kad laikraštis neturėjo jokio intereso gilintis į „Snoro“ veiklą, taip pamindamas skaitytojų pasitikėjimą ir visuomenės interesą“.

Kaip teigiama paaiškinime, G. Aleknonis savo komentare nepateikė argumentų, pagrindžiančių teiginį, kad „rusų kapitalo bankas apraizgė didelę žiniasklaidos dalį“.

Pasak A. Siaurusevičiaus, G. Aleknonis su programų direktorės pasiūlymu išimti komentaro dalį sutiko.

LRT vadovas citavo Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą, pagal kurį žurnalisto kūrinį redaguojantis redaktorius autorių privalo supažindinti su atliktomis kūrinio pataisomis, žurnalistas turi teisę atsisakyti autorystės ir nepasirašyti savo kūrinio, jei redaguojant jo kūrinys buvo iš esmės iškreiptas.

Taryboje aiškinantis situaciją atkreiptas dėmesys, kad aiškiai į G Litvaitienės klausimą G. Aleknonis neatsakė – nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Ponas G. Aleknonis sako keistą mintį, kad komentarų redaktoriams nereikėtų skaityti. Žinote, tikiu, kad ponas G. Aleknonis sveiko proto, bet, kaip sakoma, kam nepasitaiko – jeigu niekas neskaitys, tokiame komentare iš tiesų galima pranešti, kad, pavyzdžiui, griūva bankai ir panašiai“, – kalbėjo LRT generalinis direktorius.

A.Siaurusevičius nesiėmė komentuoti, ar programų direktorė pasielgė gerai, ar blogai. Jis taip pat tvirtino, kad LR draudžiamų temų nėra.

Šaltinis – delfi.lt

Patalpinta: Lietuvoje, Žiniasklaida