Airijos visuomeninis transliuotojas atsiprašė už kunigo apšmeižimą pedofilija

EPA nuotr.
EPA nuotr.

Spalio pradžioje Airijos visuomeninis transliuotojas RTE paskelbė komunikatą, kuriame „pilnai ir besąlygiškai“ pripažino, jog visi t. Kevin Reynolds laidoje „Prime Time“ išdėstyti kaltinimai yra nepagrįsti ir neteisingi, jog šis kunigas su dideliu moraliniu integralumu 40 metų tarnavo Kenijoje ir Airijoje švietimo srityje.

RTE pripažįsta, jog šmeižtas paliko žlugdančių pasekmių t. Reynolds, jo šeimai, draugams, parapijiečiams, pilnai ir besąlygiškai atsiprašo už apšmeižimą ir labai apgailestauja dėl rimtų pasekmių. Televizijos generalinis direktorius pareiškė, jog laida buvo viena iš didžiausių klaidų per visą RTE gyvavimą.

Tokio turinio atsiprašymą, lydimą kelių aukštų televizijos vadovų atsistatydinimo, Airijos visuomeninis transliuotojas paskelbė po to, kai pasirodė, jog šių metų gegužės mėnesį rodytoje dokumentinėje laidoje pateikti kaltinimai t. Reynolds 1982 metais Kenijoje išprievartavus keturiolikmetę mergaitę Venerandą, kuri po to pagimdė dukrą Sheilą, yra visiškai neteisingi. Buvo atlikti du nepriklausomi DNR testai, po kurių tapo aišku, jog kunigas nėra Sheilos tėvas.

Televizijos laidos rengėjai nesuteikė progos kunigui apsiginti, nors šis iškart pasisiūlė atlikti DNR testą. Vietoj to, jis buvo nufilmuotas dalijantis pirmąją Komuniją parapijos vaikams ir palydėtas komentaru: „štai, kunigas pedofilas ir žagintojas laisvai dalija pirmąją Komuniją vaikams“. Ši laida, per televiziją ar radiją, tiesiogiai pasiekė šimtus tūkstančių žmonių, buvo atkartota šimtuose interneto svetainių, kunigą pristatant kaip dar vieną monstrą, netaupant šiurkščių žodžių Bažnyčios adresu, nors pastaroji po laidos akimirksniu nušalino kunigą nuo pareigų.

Reikia aiškiai pabrėžti, komentuodamas t. Reynolds istoriją rašė vienas bažnytinių aktualijų apžvalgininkas, jog faktas, kad kai kurie kunigai buvo apkaltinti klaidingai nesumažina Bažnyčios kaltės ir atsakomybės kitais atvejais, kai kaltinimai buvo teisingi. Kita vertus, žiniasklaida turi koreguoti savo išankstinius nusistatymus kunigų atžvilgiu, gerbti objektyvumo bei nešališkumo nuostatas.

Kitas garsiai nuskambėjęs klaidingų kaltinimų atvejis Airijoje susijęs su buvusia vienuole Nora Wall. 1999 metais ji buvo nuteista už dešimtmetės mergaitės, kurią prižiūrėjo, išprievartavimą įkalinimu iki gyvos galvos. Vėliau pasirodė, kad kaltinimai „velnio vienuolei“ pramintai Norai Wall buvo visiškai išgalvoti, bausmė buvo panaikinta. To meto žiniasklaidai taip pat pritrūko kritiškumo ir objektyvumo, buvo lengvai pasiduota skandalo logikai.

Šaltinis: bernardinai.lt

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje