Kinija – ir spaudos galiūnė

Faungg (Flickr) nuotrauka

Kinijos Liaudies Respublika – valstybė, turinti daugiau, nei 1,3 mlrd. gyventojų ir tai tikrai nėra vienintelis rodiklis, pagal kurį ji yra Nr. 1 pasaulyje. Per paskutinius metus stipriai išaugęs prekių eksportas yra didesnis nei Vokietijos, pagal suvartotą energiją ir automobilių rinką Kinija jau pralenkė JAV, šalį, lyderės pozicijas šiose srityse saugojusią daugiau nei šimtą metų. Rytų Azijos valstybė pirmauja ir pagal dienraščių spausdinimą.

Spalio mėnesį Pasaulio laikraščių ir žurnalistų asociacija Paryžiuje paskelbė sąrašą laikraščių, kurie pagal dieninius tiražus 2010 metais yra spausdinami gausiausiai. Net 26 Kinijos laikraščiai patenka į šį sąrašą. Dienraščio „Reference News“ (sąraše šeštas) tiražas Kinijoje yra didžiausias – 3 mln. kopijų, šį leidinį publikuoja šalies vyriausybei pavaldi „Xinhua“ naujienų agentūra, dienraštyje visos pasaulio naujienos yra kruopščiai atrinktos, cenzūruojamos. Kitas laikraštis- „Renmin Ribao“ (dešimta vieta) yra spausdinamas panašiu tiražu, taip pat prižiūrimas Kinijos komunistų partijos centrinio komiteto. Dienraščiai „Guangzhou Daily“ ir „Yangtze Evening Post“ sąraše dalinasi dvidešimtą ir dvidešimt antrą vietas.

Kita dienraščių galiūnė – Japonija. Tik šios šalies laikraštis „Yomiuri Shimbun“ yra leidžiamas daugiau nei 10 mln. tiražu. Susumavus sąrašo rezultatus, paaiškėja, kad net 79 iš 100 laikraščių didžiausiu tiražu per dieną yra spausdinami Azijos šalyse, Europoje- 14, JAV- 4, Afrikos žemyne- 3.

Šiuo metu Kinija yra viena iš ekonomiškai ir politiškai galingiausių pasaulio šalių, ne taip ir daug atsiliekanti nuo supervalstybės JAV.

Jei į „Yahoo“ paieškos laukelį įrašome tokius raktinius žodžius, kaip „Lithuania is“, sistema mums pasiūlo „Lithuania is… famous for“ , „… in which country“, „…on what continent“ temas. Tačiau jei ieškome informacijos susijusios su Kinija ir parašome „China is“, galime pasirinkti iš populiariausių paieškos temų: „China is…“ „communist“, „… a threat“, „…a sleeping giant“. Jei ši valstybė ir toliau išlaikys tokį tempą veržiantis link pačios galingiausios šalies titulo, pasaulyje atsiras dar įdomesnių sąvokų Kinijai apibūdinti.

Parengta pagal People’s Daily Online, Global Research ir China Daily

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje