Meksikoje dirbti žurnalistu pavojinga

Arvind Grover nuotr.
Arvind Grover nuotr.

Meksikoje žurnalistams dirbti nesaugu, kadangi žiniasklaidos atstovai yra persekiojami organizuoto nusikalstamumo grupuočių. Bendrame Jungtinių Tautų ir Amerikos Valstybių organizacijos pranešime teigiama, kad nuo 2000 metų Meksikoje buvo nužudyta 70 žurnalistų, 13 laikomi dingusiais be žinios.

Dienraščio El Universal prezindento ir generalinio direktoriaus Juan Francisco Ealy teigimu, Meksikoje nusikalstamumo lygis prieš žiniasklaidos atstovus yra vienas didžiausių pasaulyje, o pastaraisias metais ypač padaugėjo išpuolių prieš žurnalistus. Vien tik šiais metais vykdydami profesinę pareigą žuvo 13 žurnalistų. Dėl šios priežasties vis daugiau žiniasklaidos atstovų atsisako kalbėti ir rašyti apie organizuotą nusikalstamumą.

„Mums du kartus skambino ir grasino išžudyti visus mūsų radijo stoties darbuotojus“, – sakė Meksikos radijo žurnalistas Fabio Meltis.

Amerikos Valstybių organizacijos atstovė Catalina Botero kreipėsi į Meksikos vyriausybę, kad ji imtųsi  priemonių užkirsti kelią smurtui prieš žurnalistus.  El Universal redakcijos direktorius Roberto Rock teigia, kad Meksikos vyriausybės apsaugos dekreto vykdymas 2010 metais nepasiekė ryškių rezultatų, kadangi nėra jokių garantijų, jog žiniasklaidos priemonių darbuotojų apsaugos planas išvis bus įgyvendintas. Dienraščio El Diario vyriausiasis redaktorius Pedro Toress akcentavo, kad už susidorojimus su žiniasklaidos atstovais Meksikoje beveik nebaudžiama, nes iš viso 95 procentai žmogžudysčių bylų nebuvo nenagrinėtos. Toks faktas parodo šalyje susiformavusį požiūrį į žurnalisto profesiją.

Tačiau tai gali būti ne vien tik požiūrio į atskiros profesinės grupės darbuotojus dalykas. Problema kur kas gilesnė. Oficialių šaltinių duomenimis,  nuo 2006 metų Meksikoje žuvo  apie 35 000 žmonių, susidūrusių su nusikaltėlių grupuotėmis. Meksikos vyriausybė šių duomenų netikslina jau nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio.

Parengta pagal užsienio informaciją

Patalpinta: Pasaulyje