Teismas: R.Janutienės laidoje apie D.Kedį TV3 pažeidė žurnalistinę etiką

Rūta Grinevičiūtė Janutienė. © DELFI A.Solomino nuotr.
Rūta Grinevičiūtė Janutienė. © DELFI A.Solomino nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) ketvirtadienį kaip nepagrįstą atmetė komercinės televizijos TV3 skundą, kuriuo prašyta panaikinti Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimą dėl Rūtos Janutienės vedamoje laidoje „Kodėl?“ pažeistos etikos.

Bendrovė „Tele-3“ prašė teismo panaikinti komisijos kovo 21-ąją priimtą protokolinį sprendimą. Juo komisija pripažino, kad praėjusių metų rugsėjį rodytoje TV3 laidoje „Kodėl?“ buvo pažeistas Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 16 str.

Minėtas Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso straipsnis įpareigoja atskirti informaciją, kurios paskelbimą iš tikrųjų pateisina visuomenės (viešasis) interesas nuo informacijos, kuri tik tenkina smalsumą.

Teismo teigimu, laidoje „Kodėl?“, kurios tema „Kokios priežastys, veiksmai ar neveikimas lėmė tokį visuomenės nepasitikėjimą teisėsauga?“, iš esmės buvo diskutuojama apie Drąsiaus Kedžio bylą, aptarinėjant ir laidos dalyviams išsakant nuomonę apie anksčiau vykusius įvykius, nepateikiant visuomenei jokios naujos informacijos šiuo klausimu. Tai yra vertinama kaip smalsumo tenkinimas. Todėl teismas atmetė pareiškėjo „Tele-3“ skundą kaip nepagrįstą.

VAAT sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

DELFI primena, kad dėl laidos „Kodėl?“ kreipėsi buvusi Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė, buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė ir parlamentaras Vytenis Povilas Andriukaitis. Skunde jie teigė, kad kviečiant pareiškėjus į laidos „Kodėl?“ filmavimą buvo pateikta nepilna ir klaidinga informacija apie laidos formatą, laidos dalyvius ir temas.

Taip pat, pasak pareiškėjų, filmuojant laidą buvo vienokia pokalbio seka, o sumontavus laidą žiūrovams pateikta visai kitokia pokalbio versija – montažo metu buvo iškreiptas filmavimo metu vykusio pokalbio nuoseklumas ir prasmė.

Šaltinis – delfi.lt