Tarptautinių studijų dienos Vilniuje

Lietuvos studentai kviečiami studijuoti Baltijos regiono universitetuose. Autorės nuotr.
Lietuvos studentai kviečiami studijuoti Baltijos regiono universitetuose. Autorės nuotr.

Vilniaus „Radisson Blue Lietuva“ viešbutyje prasidėjo ketvirtoji paroda apie studijas užsienyje „Tarptautinių studijų dienos“. Parodoje pristatytos 37 aukštojo mokymo įstaigos iš 16 skirtingų ne tik Europos valstybių, bet ir JAV, Australijos ir Naujosios Zelandijos.

„Tarptautinių studijų dienose“ daugiausia dėmesio skiriama moksleivių ir studentų informavimui apie įvairių pakopų, vidurino ir aukštojo išsilavinimo įgijimo galimybes užsienyje. Parodoje susirinkę universitetų, akademijų, mokyklų ir koledžų atstovai teikia informaciją apie stojamųjų egzaminų raikalavimus, studijų kokybės politiką, stipendijas bei paskolas, paraiškų teikimo procedūras ir tarptautinių egzaminų (tokių kaip, pavyzdžiui, IELTS, TOEFL) standartus.

Parodąos organizatoriai – tarptautinio mokslo ekspertai Baltijos šalyse kalbų mokykla „AMES“ ir „Baltic Council for International Education” .

Nors idėja jaunimui suteikti žinių apie studijų užsienyje perspektyvas atrodo naudinga, derėtų pastebėti, kad didžioji dauguma parodos dalyvių yra ne universitetinės įstaigos, o akademijos, mokyklos, koledžai ir institutai. Pavyzdžiui, „Baltic International Academy“ atstovė teigė, jog akademijoje įgyto išsilavinimo statusas Latvijoje yra tarpinis tarp išsilavinimo, kurį galima įgyti institute ir universitete. Ši Rygoje veikianti mokslo institucija taip pat išsiskyrė siūlymu studijuoti trimis kalbomis: latvių, anglų ir rusų, tačiau pripažino, kad dauguma studijų programų yra dėstomos rusų kalba. Tokios studijos sudaro 75 proc. universiteto studijų programų pasiūlos. Taigi sąvoka „tarptautinis“ ne visada aprėpia viso pasaulio akademines bendruomenes, bet gali būti orientuota į mažesnį, regioninį bendradarbiavimą. Šiuo metu „Baltic International Academy“ studijuoja 50 lietuvių.

Viena iš labiausiai parodos lankytojų dėmesį patraukusių aukštųjų mokyklų buvo Didžiosios Britanijos Oxford Brookes universitetas. Jo atstovė Sarah Hiley pripažino, kad daugelis prie stendo priėjusių smalsuolių tikisi, kad parodoje dalyvauja garsusis Oksvordo (Oxford) universitetas. Pasak jos, šį rugsėjį į Oxford Brookes universitetą atvyko mokytis 15 lietuvių, daugiausia iš jų pasirinko sveikatos apsaugos studijas., motyvuodami, esą Didžiojoje Britanijoje geresnės sąlygos atlikti šios specialybės praktiką.

Parodos rengėjų duomenuimis, šiuo metu užsienyje studijuoja apie 7000 lietuvių studentų.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos