Baltarusijoje nėra ketvirtosios valdžios

Natalija Radina (kairėje) ir Olga Karatch VU Žurnalistikos institute diskutavo apie dabartinę Baltarusijos žiniasklaidos padėtį. Autorės nuotr.
Natalija Radina (kairėje) ir Olga Karatch VU Žurnalistikos institute diskutavo apie dabartinę Baltarusijos žiniasklaidos padėtį. Autorės nuotr.

Taip teigė Komunikacijos fakulteto Politinės komunikacijos klubo viešnia – Baltarusijos naujienų svetainės Chartija 97 redaktorė Natalija Radina kartu su Baltarusijos opozicijos atstove, didžiausio nepriklausomo laikraščio Nash Dom ( liet. Mūsų namai) įkūrėja Olga Karatch dalyvavusi Žurnalistikos institute vykusioje diskusijoje apie Baltarusijos žiniasklaidą spaudos laisvės kontekste.

Natalija Radina, apžvelgdama dabartinę Baltarusijos žiniasklaidos padėtį, pasakė, kad per 17 prezidento Aleksandro Lukašenkos valdymo metų kaimyninėje šalyje nacionalizuoti beveik visi laikraščiai, televizijos programos, radijo stotys. Interneto naujienų svetainių turinį taip pat  įvairiais būdais bandoma cenzūruoti. Nors šiuo metu 3 milijonai šalies gyventojų namuose turi internetą, tačiau interneto kavinėse norint pasinaudoti prieiga, būtina pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Didžiausio nepriklausomo Baltarusijos interneto naujienų portalo Chartija 97 redaktorė N. Radina pasakojo, kad jos redaguojamai naujienų svetainei ne kartą buvo iškeltos baudžiamosios bylos dėl netinkamos informacijos ar netinkamų komentarų, nors už jų turinį redakcija nėra atsakinga. Bene didžiausią atgarsį šalyje ir užsienyje sukėlė baudžiamoji byla, iškelta dėl prezidento rinkimų dieną sukeltų masinių neramumų, kuriuose dalyvavo apie 45 – 50 tūkstančių žmonių. Kaltinimai šioje byloje buvo pareikšti ir redaktorei N. Radinai, kuri buvo pusantro mėnesio įkalinta. Prelegentė kalėjimo aplinką palygino su Genocido aukų muziejumi Vilniuje. Iškart po prezidento rinkimų populiariausio nepriklausomo naujienų svetainės būstinė buvo sunaikinta, atimti kompiuteriai. Kai redaktorę iki teismo paleido, pirmiausia ji apsistojo tėvų namuose, Kobrine, paskui pabėgo į Maskvą, o vėliau į Lietuvą. Mūsų šalyje N. Radina gavo politinį prieglobstį, čia, pasak redaktorės, vyksta pagrindiniai Chartija 97 darbai. Į Baltarusiją ji grįžti neketina bent jau tol, kol prezidento poste A. Lukašenka.

Pokalbį tęsė Olga Karatch. Jos įkurtas laikraštis Nash Dom yra vienas iš dviejų Baltarusijos nepriklausomų laikraščių. O. Karatch pabrėžė, kad tokį darbą dirbti nelengva. Daug sunkumų kyla dėl laikraščio spausdinimu. Baltarusijoje spaustuvės bijo imtis tokio darbo, nes gresia represijos. Taip pat iškyla ir finansinių problemų, nes norint, kad žmonės galėtų nusipirkti leidinį, reikia išlaikyti nedidelę jo kainą. Todėl redakcijos bendradarbiai priversti ieškoti rėmėjų ar kitų finansinių šaltinių leidybai.

N. Radina pridūrė, kad taip pat yra sunku surinkti žmones. „Nuo 2010 metų praradau du kolektyvus. Mums trūksta rankų“, – apie problemas redakcijoje kalbėjo žurnalistė. Daug žmonių atsisako dirbti dėl baimės, kiti tiesiog pavargsta nuo nuolatinės įtampos. „Baltarusijoje žurnalistas, viešindamas bet kokius faktus, visada pagalvoja, o kas jam už tai bus. Jam gali grėsti tiek represijos, tiek areštas“, – kalbėjo N.Radina. Taip pat Chartija 97 redaktorė sakė, kad autoritarinio rėžimo šalyje žurnalistas nebūtinai turi būti profesionalas. Ji pabrėžė, kad svarbiausia, jog nepriklausomas žurnalistas būtų sąžiningas ir patikimas, taip pat dirbtų iš idėjos, nes toks darbas nėra pelningas.

Renginio viešnios pasidalijo ir įžvalgomis bei vertinimais apie savo šalies žiniasklaidos ateitį. N. Radina pabrėžė, kad nieko gero ir toliau nebus. Ji prognozuoja dviejų likusių nepriklausomų laikraščių bankrotą, nes brangsta popierius, o nepriklausoma spauda pigiau jo įsigyti negalės. „Valstybiniai laikraščiai, kaip sovietmečiu rašo, kad viskas gerai, puiku, nors šalyje ekonominė krizė, lentynos tuščios“, – teigė N. Radina.

Kiek optimistiškiau nuteikė O. Karatch mintys apie tai, kad auga Baltarusijos piliečių noras sužinoti kuo daugiau apie politiką. Be to, ekonominės krizės metu žmonės pradeda suprasti, kad valdžia meluoja, todėl pradeda ieškoti nepriklausomos informacijos.