Didžiosios Britanijos profesinės sąjungos siekia apsaugoti etiškai dirbančius žurnalistus

Didžiosios Britanijos nacionalinės žurnalistų sąjungos generalinė sekretorė Michelle Stanistreet.  J. Slattery nuotr.
Didžiosios Britanijos nacionalinės žurnalistų sąjungos generalinė sekretorė Michelle Stanistreet. J. Slattery nuotr.

Kasmet į kongresą susirenkančios Didžiosios Britanijos profesinės sąjungos iškėlė būtinybę priimti „sąžinės sąlygos“ įstatymą, kuris padėtų apsaugoti žurnalistus, kai jiems daromas spaudimas profesinėje veikloje elgtis neetiškai. Daugiau nei pusšimtis profesinių sąjungų, vienijančių beveik 7 mln. narių,  dėl pasiūlymo apsaugoti žurnalistus specialaus įstatymo balsavo anonimiškai. Tokį balsavimą paskatino laikraštyje „News of the World“ kilęs telefonų pasiklausymo skandalas.

Michelle Stanistreet, kuri yra Nacionalinės žurnalistų sąjungos (NUJ – National Union of Journalists) generalinė sekretorė, ir tapo šio įstatymo iniciatore. Ji akcentavo 280 „News of the World“ žurnalistų, netekusių darbo per naktį, padėtį. Laikraštis buvo uždarytas liepos mėnesį, kai paaiškėjo, jog jo darbuotojai naudojo telefonų pasiklausymo aparatūrą ir kitas nelegalias, taip pat neetiškas priemones.

Didžiosios Britanijos nacionalinės žurnalistų sąjungos lyderė atkreipė dėmesį ir į valdžios mėginimus susilpninti profesinių sąjungų teises. Dažnai tiesiog pasinaudojama „pilietinio nepaklusnumo“ sąvoka. Ji paminėjo R. Murdoch, kuris buvo atsakingas už spaudos profsąjungų sugriovimą žymiajame aštuntojo dešimtmečio „Wapping“ ginče. 1986 sausio 24 d. šeši šimtai „News International“ laikraščio darbuotojų pradėjo streiką, trukusį šiek tiek daugiau nei metus.           Tuo metu naudotos legalios priemonės, leidusios kompanijoms efektyviai blokuoti nepriklausomas profesines sąjungas. Įmonė įkurdavo marionetinę, darbdavių finansuojamą sąjungą, kurios tikslas – blokuoti išorines profesines sąjungas. Tokiu atveju išorinės profsąjungos tiesiog nebūdavo patvirtinamos kaip nepriklausomos organizacijos. Jos nebegalėjo atstovauti savo darbuotojams.

„Žurnalistai „Wapping“ ginčo metu neturėjo kolektyvinės apsaugos ir nepriklausomos profsąjungos atstovavimo. O tai yra moralinė, pilietinė žmonių teisė“, – pabrėžė  M. Stanistreet.  Nacionalinės žurnalistų sąjungos vadovė teigė, kad žurnalistai turėtų būti apsaugoti nuo atleidimo iš darbo, kai laikosi žurnalistinės etikos.

Parengta pagal užsienio spaudą