Kompiuterinis raštingumas didėja ir bibliotekų pagalba

Biblioteka jau apmokė beveik pustrečio šimto žmonių, dabar norinčių jų jau arti 500. Autoriaus nuotr.
Biblioteka jau apmokė beveik pustrečio šimto žmonių, dabar norinčių jų jau arti 500. Autoriaus nuotr.

Nuo 2009-ųjų Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus ir kitose bibliotekose vyksta kompiuterinio raštingumo kursai pagal projektą „Bibliotekos pažangai“. Jų tikslas sulyginti Lietuvos miestų ir kaimų gyventojų lygį naudojantis kompiuteriais ir internetu.

Adomo Mickevičiaus bibliotekoje šie kursai pradėti dėstyti 2009 metų rudenį. Mokymą sudaro trys pakopos: pirmoji – kompiuterių pradmenys, tekstų tvarkymas su „Microsoft Office Word“ programa, paieška internete ir elektroninio pašto naudojimas. Antroji – naudojimasis „Microsoft Office Excel“ ir „Skype“ programomis. Taip pat šioje pakopoje kursų dalyviai įgyja žinių apie socialinius tinklus. Trečiojoje pakopoje kursų dalyviai mokomi naudotis „Microsoft Office Powerpoint“ programa.

Pirmoji pakopa trunka 15 akademinių valandų. Užsiėmimai vyksta kiekvieną darbo dieną nuo 9 iki 11:30 arba nuo 8:30 iki 11:00. Vienu metu yra dirbama su 10 žmonių. Jiems kompiuterinio raštingumo pradmenis aiškina vienas bibliotekos darbuotojas. Ne visi pabaigę pirmą pakopą nori tęsti kursus. Didžioji dalis lanktyojų pasirenka tik pirmąjį mokslų lygmenį.

Kaip teigia Adomo Mickevičiaus bibliotekinių procesų automatizavimo skyriaus vedėja Daiva Kiminaitė, pastaruoju metu padaugėjo darbingo amžiaus žmonių, norinčių išmokti naudotis „Microsoft Office Word“ programa, nes to prireiks darbe.

„Kursams prasidėjus dominavo pensinio amžiaus žmonės, o 2010-aisiais, tikriausiai dėl ekonominės krizės ir padidėjusios bedarbystės, pagausėjo darbingo amžiaus grupės atstovų. Tada jie sudarė beveik 40 proc. visų besimokančių skaičiaus“, – sakė D. Kiminaitė.

Adomo Mickevičiaus bibliotekoje antraisiais projekto metais buvo įdiegta atsiliepimų sistema. Žmonės, lankantys kompiuterinio raštingumo kursus, susikuria elektroninio pašto dėžutę bibliotekos sistemoje ir turi teisę parašyti bibliotekai elektroninį laišką – atsiliepimą apie jų lankytus kursus.

„Pirmaisiais dėstymo metais nesusimąstėme apie atsiliepimus. Antraisiais įrengėme specialų aplanką elektroninio pašto sistemoje, kur žmonės galėjo išreikšti savo nuomonę apie šiuos mokymus. Kol kas neturėjome nė vieno blogo atsiliepimo“, – šypsodamasi kalbėjo Daiva Kiminaitė.

Biblioteka turi nemažai pageidaujančių mokytis šiuose kursuose. „Šiuo metu norinčių dalyvauti  kursuose yra apie šimtą penkiasdešimt asmenų“, – sakė D. Kiminaitė.

Finansuoja ir Bilas Geitsas

Projektas „Bibliotekos pažangai“ inicijuotas 2007 metais lapkričio 15 dieną. Pasirašyta trišalė sutartis tarp Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei Bilo ir Melindos Geitsų fondo (toliau-  BMG fondas – aut. past.). Pagal planą šis projektas turi trukti iki 2012-ųjų, o po to bus vykdomas apskričių bibliotekose.

Bendras projekto biudžetas – apytiksliai 96 milijonai litų. Daugiau nei trečdalis šių lėšų (38 mln. litų) yra skirta iš BMG fondo. Taip pat prie šio projekto įgyvendinimo prisideda valstybė ir bibliotekos. Finansavimas suformuojamas iš keturių šalių – BMG fondas (37 883 lt – 40 proc. visų lėšų), valstybės biudžetas (13 219 lt – 14 proc. bendro finansavimo), „Microsoft“ (35 586 lt – 37 proc.) ir bibliotekos (9 084 lt – 9 proc.).

Projekte „Bibliotekos pažangai“ dalyvauja 1217 bibliotekų, taip pat su šiuo projektu dirba apie 2 000 bibliotekų darbuotojų. Ši veikla apima beveik 50 000 gyventojų. Adomo Mickevičiaus biblioteka per pirmuosius metus apmokė beveik pustrečio šimto žmonių, o dabar kurso dalyvių yra  beveik 500.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos