Didžiausias Lietuvos patentų fondas – Technikos bibliotekoje

Technikos bibliotekos interjero detalė. Agnės Mankevičiūtės nuotr.
Technikos bibliotekos interjero detalė. Agnės Mankevičiūtės nuotr.

Technikos biblioteka buvo įkurta siekiant vienintelio tikslo – aptarnauti specialistus ekonomine ir technine literatūra. Ši pagrindinė bibliotekos funkcija išliko iki šių dienų. Tačiau gausinant fondus, plėtėsi ir bibliotekos veiklos barai.

Technikos biblioteka išsiskiria iš kitų bibliotekų tuo, kad yra vienintelė Lietuvos biblioteka, turinti didžiausią patentų fondą. Pavyzdžiui, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka turi apie 4 mln. leidinių egzempliorių, o Technikos biblioteka – 45 mln. leidinių, iš kurių 80 procentų yra patentai. Per metus įsigijama apie 520 periodinių leidinių iš užsienio.

Technikos bibliotekos steigėjas yra Lietuvos valstybinis patentų biuras, vadovaujanti bibliotekos organizacija. Pati biblioteka yra tik fondų laikytoja. Technikos biblioteka yra Visuomeninės organizacijos patentų narė, Europos patentų ir pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijų narė. Technikos biblioteka taip pat glaudžiai bendradarbiauja su Europos patentų taryba (EPO). Kitos bibliotekos tuo pasigirti negalėtų.

Šiuo metu bibliotekos skaitytojų sąrašuose yra apie 900 organizacijų iš visos Lietuvos. Prieš dvidešimt metų bendrovių ir įmonių buvo apie 3 000. Nors kai kurios verslo bendrovės turi savo technikos bibliotekas, tačiau jos taip pat naudojasi Lietuvos technikos bibliotekos fondais, kurie šalyje vieninteliai ir atviri. Tad ir individualių skaitytojų ši biblioteka nestokoja – jų yra apie 8 tūkst.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos