Tarptautinę archyvų dieną prisimintas Česlovas Milošas

Ekspozicijoje – nuotraukos ir dokumentai, menantys Česlovą Milošą. Autorės nuotr.
Ekspozicijoje – nuotraukos ir dokumentai, menantys Česlovą Milošą. Autorės nuotr.

Birželio 9-ąją, Tarptautinę archyvų dieną vilniečiai ir sostinės svečiai skambiu šūkiu: „Mes saugom praeitį – kad ateitis mokėtų atsiminti“, buvo kviečiami į valstybės archyvų organizuojamus renginius. Lietuvos centrinio valstybės archyvo skaitykloje ta proga surengta paroda, skirta Česlovo Milošo 100-osioms gimimo metinėms.

Nedidelėje archyvo rašytinių dokumentų skaitykloje eksponuojama tik maža dalis fotografijų ir rašytinių dokumentų, susijusių su Nobelio premijos laureato, Lietuvos garbės piliečio Česlovo Milošo studijomis Vilniaus universitete, kūrybine veikla, šeimos gyvenimu Lietuvoje.

Dokumentų sklaidos skyriaus vedėjos pavaduotoja Laima Breslavskienė  apgailestavo, kad dėl vietos stokos įmanoma eksponuoti tik mažą dalį dokumentų. Paklausta, ar per keletą mėnesių truksiančios parodos laikotarpį tikimasi sulaukti daugiau lankytojų, L. Breslavskienė paaiškino, jog skaitykloje rengiamomis parodomis daugiausia domisi istorikai, kiti čia dirbantys tyrinėtojai.

Lietuvos archyvuose saugoma gausybė dokumentų, tad niekada nežinai, kokios naujos informacijos gali surasti. Tai patvirtina net ir  patys archyvų specialistai, šios parodos rengėjai. L. Breslavskienė sako, kad rengiant šią parodą, patyrusi nemažai atradimų sau pačiai. „Tikrai nežinojau, kaip  Česlovas Milošas mokėsi gimnazijoje, taip pat radome įdomių faktų apie jo tėvų pilietybę. Pasirodo, Č. Milošo motina, ištekėjusi ne už Lietuvos piliečio,  prarado  Lietuvos pilietybę, o 1940 m. abu poeto tėvai tapo Lietuvos piliečiais. Jau pats prisilietimas prie gyvų dokumentų – geras jausmas.“

Vėliausi parodoje eksponuojami rašytiniai dokumentai, liudijantys rašytojo biografijos faktus, tai Vilniaus universiteto studento Č. Milošo 1939 m. prašymas išduoti pažymą apie studijas, 1940 m. išduotas pažymėjimas, 1940 m. Vilniaus miesto gyventojo Č. Milošo  registracijos kortelė.

Smalsu, ar šiomis dienomis į archyvus atkeliauja dokumentų, susijusių su Č. Milošu.  Pasak archyvo  specialistės, iš Lietuvos diplomatinių atstovybių užsienyje yra gauta dokumentų, kuriuose galima rasti žinių apie poetą. Paskutinioji medžiaga apie Č. Milošą į archyvą atkeliavo 2008 metais.  Tai interviu su garsiuoju Nobelio literatūros premijos laureatu lietuvių radijo laidoje „Amerikos balsas“. Pats rašytojas Lietuvoje lankėsi 1996 m. ir 2000 m., tada jį fotografijose įamžino archyvo fotografai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos