Gal tai padės juos prisiminti?

Nedaug Seimo narių rado laiko pabūti katu su parodos rengėjais. Autoriaus nuotr.
Nedaug Seimo narių rado laiko pabūti katu su parodos rengėjais. Autoriaus nuotr.

Devyniasdešimt septyni. Tiek lietuvių žuvo, kelis kartus daugiau vyrų tapo invalidais Afganistano kare, vykusiame visą dešimtmetį.

Beveik 5000 jaunuolių iš tuometinės Lietuvos TSR buvo pašaukti tarnauti tarybinėje armijoje. Vos aštuoniolikos sulaukę moksleiviai be jų sutikimo išsiųsti ginti Sovietų Sąjungos interesų Afganistano kare. Šio karo dalyviai taip ir nesulaukė valdžios atstovų dėmesio. Tikriausiai ši priežastis ir paskatino Alytaus rajono Afganistano karo veteranų klubą Lietuvos Respublikos Seime surengti fotografijų parodą ,,Afganistanas 1979 – 1989. Kasdienybė, tragedija, aukos“.

Nuotraukos iš dokumentinių filmų

Į parodos atidarymą, vykusį gegužės 4 dieną Seimo III rūmų galerijoje, susirinko nemažas būrys ,,afganų“ (taip save vadina Afganistano karo dalyviai), jų artimieji Seimo nariai. Anot renginio vedėjo, Seimo nario Juliaus Sabatausko, tai pirmoji Lietuvoje fotografijos paroda, iliustruojanti Azijos žemyne XX amžiaus pabaigoje vykusį dviejų valstybių susirėmimą, pareikalavusį ir mūsų tautiečių gyvybių.

Ekspozicija įdomi tuo, kad nuotraukos padarytos iš dokumentinių rusų kino filmų ,,Paslėptas karas“ ir ,,Paskutinis karys“. Veteranus surengti parodą paragino Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus Naujausiųjų laikų karybos istorijos skyriaus vyriausioji muziejininkė Aušra Jurevičiūtė. Ji įsitikinusi, jog kariškių atsiminimus ir patirtį verta perduoti ateities kartoms.

Paroda jau aplankė keletą Lietuvos mokyklų. Seime ji bus eksponuojama savaitę, po to iškeliaus į kitas valstybines įstaigas.

Seimo nariai entuziazmo nerodė

Respublikinės Afganistano karo veteranų bei kitų karinių konfliktų dalyvių asociacijos pirmininkas Juozas Natulkevičius sakė, kad karo dalyviai niekada nepamirš to siaubo, kurį jiems teko išgyventi – laiko tėkmė bejėgė prieš mirties kvapą. ,,Šiandien mes dar kartą atvertėme apdulkėjusius istorijos puslapius. Nuo karo pabaigos praėjo 22 metai, tačiau mums, mūsų šeimų nariams jis nesibaigė ir niekada nesibaigs. Patirtas skausmas – nenumaldomas, neįmanoma pamiršti žuvusių tėvų, sūnų, brolių“, – mintis dėstė J. Natulkevičius. Jis nustebo, kad į parodos atidarymą atėjo labai mažai Seimo narių. Veteranas tikisi, jog tautos išrinktieji galbūt vėliau apžiūrės ekspoziciją. ,,Nuotraukose pavaizduoti tikri įvykiai. Valdžia turėtų gerai apsvarstyti, prieš siųsdama jaunus žmones į taikos palaikymo misijas Afganistane ir kitose valstybėse. Nereikia visuomenei meluoti, sakyti, kad karinių konfliktų zonose ramu ir jauku. Žmogus, atsidūręs svetimame krašte, laikantis rankose ginklą, vietiniams yra priešas, niekam neįdomu, kad karys vykdo taikos išsaugojimo misiją“, – sakė karo dalyvis.

Respublikinės Afganistano karo veteranų bei kitų karinių konfliktų dalyvių asociacijos pirmininkas Juozas Natulkevičius tikino, kad Rusijoje panašių parodų nėra ir būti negali. Autoriaus nuotr.
Respublikinės Afganistano karo veteranų bei kitų karinių konfliktų dalyvių asociacijos pirmininkas Juozas Natulkevičius tikino, kad Rusijoje panašių parodų nėra ir būti negali. Autoriaus nuotr.

Patyrė psichologinių traumų

Alytaus miesto Afganistano karo veteranų klubo pirmininkas Arūnas Kačkauskas pasidžiaugė, jog fotografijų paroda visuomenei įdomi, teigė, kad sulaukęs aštuoniolikos, buvo išvežtas į karinio konflikto zoną. Karo dalyvis prisimena, jog nei vienas jo pažįstamas nenorėjo įsivelti į beprasmį konfliktą, žudyti vietos gyventojų. ,,Atvažiavę į karo zoną, radome kalnus, smėlynus, gyvenome palapinėse, matėme kraują, lavonus. Sunkiausiai sekėsi nugalėti psichologines traumas, fiziniai skausmai neatrodė tokie baisūs. Niekas nenorėjo mirti, darėme viską, kad greičiau grįžtumėme namo“, – prisiminimais pasidalijo A. Kačkauskas.

Alytaus miesto Afganistano karo veteranų klubo pirmininkas Arūnas Kačkauskas: ,,Nuotraukose užfiksuoti vaizdai man buvo kasdienybė.“ Autoriaus nuotr.
Alytaus miesto Afganistano karo veteranų klubo pirmininkas Arūnas Kačkauskas: ,,Nuotraukose užfiksuoti vaizdai man buvo kasdienybė.“ Autoriaus nuotr.

Atskleidė karo grėsmę

Atsargos pulkininkas Jonas Gečas teigiamai įvertino karo dalyvių bendradarbiavimą. Sakė, kad tokios parodos yra itin reikalingos, nes supažindina visuomenę su karo grėsme. Anot atsargos pulkininko, žmonės turi žinoti, kas yra karas, priešingu atveju galima padaryti lemtingų klaidų. ,,Galime tik apgailestauti, kad nieko dėti žmonės, būdami okupacinės kariuomenės kariai, privalėjo kovoti prieš antitarybinę koaliciją Afganistano teritorijoje“, – lietuvių padėtį priminė J. Gečas.

Vadovaujamasi savanoriškumo principu

Seimo narys Juozas Olekas pasveikino renginio dalyvius, pasidžiaugė parodos sėkme. Anot jo, ekspozicija įdomi ir informatyvi, veteranams palinkėjo stiprybės ir ištvermės. Jis įsitikinęs, kad taikos palaikymo misijos turi prasmę.
,,Kartais diplomatinės priemonės nepadeda, tenka kovoti su blogiu, kad išvengtume didesnių problemų. Šiandien Lietuvoje galioja savanoriškumo principas: nei vienas karys prieš savo valią nėra išsiunčiamas palaikyti taikos svetimuose kraštuose. Šiuo metu Afganistane taiką palaiko daugiau nei 200 karių iš Lietuvos“, – sakė J. Olekas. Seimo narys Rimantas Sinkevičius minėjo, kad Afganistano karinio konflikto dalyvių problemas turėtų padėti spręsti ir rajonų savivaldybės, teigė, jog paroda ypač vertinga jaunimui.

Laimėtojų nėra…

Veteranai, surengę fotografijų parodą, įrodė, kad jie neabejingi ne tik istorijai, bet ir ateičiai. Fotografijų paroda paminėjo XX amžiaus pabaigoje išgyventą košmarą.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos