„Seimo taurė – 2011“ sulaukė daugiau nei 140 dalyvių

Vytautas Landsbergis stebėjo jaunučių ir suaugusiųjų kovą. Autoriaus nuotr.
Vytautas Landsbergis stebėjo jaunučių ir suaugusiųjų kovą. Autoriaus nuotr.

Žaibiškai, vienas po kito, krito pėstininkai, žirgai ir bokštai – taip prasidėjo Lietuvos Nepriklausomybės 21-osioms metinėms paminėti skirtas šachmatų žaibo turnyras „Seimo taurė – 2011“, kuris vyko kovo 5 dieną Seimo rūmuose.

Tradicija tapęs žaibo šachmatų turnyras pritraukė gausų būrį įvairaus amžiaus dalyvių. Turnyre šachmatininkai buvo suskirstyti į dvi grupes: C – vaikų ir jaunimo grupę ir D – suaugusiųjų grupę. „Seimo taurėje – 2011“ dalyvavo valstybės Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras, Vilniaus teritorinės muitinės viršininkas, Jonas Pangonis, Seimo nariai: Laimontas Dinius, Julius Sabatauskas, Gintaras Songaila. Taip pat buvę parlamentarai, Prezidento kanceliarijos, Ministro Pirmininko tarnybos, Austrijos, Rusijos, Gruzijos ir Vokietijos ambasadų atstovai, Vasario 16-osios žaibo turnyrų nugalėtojai, valstybės tarnautojai bei šachmatų entuziastai.

Vaikų ir jaunimo turnyre trylikametis Lukas Bučinskas laimėjo pirmą vietą. Iš viso C turnyre varžėsi 43 dalyviai. Antrą vietą užėmė Kipras Eigminas ir trečias liko Titas Stremavičius. Suaugusiųjų turnyre geriausiai pasirodė Vytautas Vaznonis. Antras – Virginijus Dambrauskas ir trečioje vietoje – Tomas Tamošiūnas.

Jauniausia dalyvė, šešerių metų vilnietė Emilija Misiuk, žaisti šachmatais išmoko iš savo vyresniosios sesės būdama vos trejų metų. Turnyre varžėsi vyriausias šachmatų entuziastas – 79-erių metų Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos deputatas Mindaugas Stakvilevičius. Šiaulių universiteto dėstytojas, fizikos ir matematikos mokslų daktaras pasakojo, kad šachmatai jį domina, nes tai yra menas, tuo pačiu mokslas bei sportas, todėl jis tuo žavisi ir bando jėgas turnyre.

„Seimo taurėje – 2011“ vyko simultanas, kuriame Antanas Zapolskis, šachmatų meistras, du kartus Lietuvos čempionas, vienu metu žaidė su dešimt priešininkų ir laimėjo visas kovas. „Simultanas – tai galimybė mėgėjams pajusti gerą šachmatų profesionalo žaidimą, nes ne kiekvieną kartą tenka tokia garbė varžytis su meistru“, – pasakojo apie simultaną A. Zapolskis.

Pasibaigus vaikų ir jaunimo bei suaugusiųjų turnyrams, prasidėjo didysis finalas dėl pereinamosios Seimo taurės, kuriame dalyvavo 32 dalyviai. Pirmą vietą užėmė Algirdas Bandza, antrą – Vytautas Šlapikas, trečia atiteko Mariui Bieliauskui. Mažąjį „Vilties“ finalą laimėjo Paulius Juknis, antrą vietą Artūras Mecelis, trečią Tomas Tamošiūnas.

Komandinėje įskaitoje pirmą vietą laimėjo Antano Gustaičio sporto klubo komanda (Vytautas Vaznonis, Donatas Vaznonis ir Tomas Tamošiūnas).

„Seimo taurės – 2011“ nugalėtojus bei dalyvius pasveikino ir apdovanojimus įteikė Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Europos Parlamento narys, Vytautas Landsbergis ir Seimo kancleris Jonas Milerius. „Šachmatai jėgų ugdymas bei pasitikrinimas. Žmogaus jėga nėra vien raumenys, žmogaus jėga yra jo protas, sugebėjimas daryti sprendimus, numatyti ateitį. Šita lenta su figūromis yra pilna visokiausių galimybių ir jūs įeinate į jas ir savo sumanumą bei gabumą įrodinėjate prieš kitą varžovą“, – sveikino Vytautas Landsbergis.

Tradicinį turnyrą Vilniuje organizavo Seimo kanceliarija, šachmatų mokykla „Vilniaus Fortas“ bei Panevėžio šachmatų klubas.

Baltų ir juodų figūrų kova. Autoriaus nuotr.
Baltų ir juodų figūrų kova. Autoriaus nuotr.
Patalpinta: Rašiniai