Sutinka pagal rūbą, palydi pagal protą

Tinkamai parinkta marškinių spalva gali padėti kilti karjeros laiptais. Bizstartsmilwaukee.com nuotr.

Marškinių spalva gali tapti naujos karjeros pradžia, ypač jei bus tinkamai parinkta prieš pirmąjį pokalbį dėl darbo.

Kiekvienas būsimasis darbdavys ar personalo atrankos konsultantas atkreips dėmesį į aprangą, net jeigu pareigos, į kurias pretenduojate, nebus susijusios su įmonės įvaizdžiu. Drabužiai gali išduoti daug Jūsų būdo savybių, kurių galbūt nenorėsite atskleisti jau pirmojo pokalbio metu. Taip pat nederėtų pamiršti, kad niekada nebūsite vienintelis kandidatas, taigi iš vienodą kvalifikaciją turinčių asmenų daugiau šansų gauti norimas pareigas pavyks tam, kuris sugebės darbdaviui palikti geresnį pirmąjį įspūdį.

Priklausantiems subkultūroms ar turintiems tatuiruočių viešai matomose kūno vietose nebus sudėtinga tapti rimtu pretendentu į kūrybiškumo, lakios fantazijos reikalaujančius darbus. Tačiau tatuiruotiesiems bus daug sunkiau įsidarbinti valstybinėse įstaigose, o ypač užimti aukštas pareigas, nes ten aprangos kodas yra itin griežtas ir įvaizdis turi būti nepriekaištingas
„Einant į pokalbį dėl darbo svarbu suvokti, kad einate ne į susitikimą su draugais“, – pasakoja personalo atrankos įmonės „Nova Lux“ atrankų konsultantė Justina Vonžovienė. Moteris teigia neįsivaizduojanti, kaip turėtų atrodyti asmuo, kurio apranga būtų esminiu kriterijumi, dėl kurio kandidatas būtų atmestas, tačiau pirmenybė visuomet bus suteikiama švariai ir tvarkingai atrodantiems žmonėms. „Pretenduojant į aukščiausių ar skyriaus vadovų pozicijas apranga gali tapti vienu iš svarbesnių aspektų renkantis ar priimant kandidatus. Šių asmenų apranga pristato juos, kaip vizitinė kortelė, ir kostiumas visada yra pliusas. Žinoma, vadybininko ar administratoriaus pareigoms apranga neturi būti griežtai reglamentuojama, tačiau vis vien patartina dėvėti klasikinius drabužius: vyrams – kostiumą, kelnes ir marškinius arba kelnes ir megztinį; moterims taip pat kelnes ir marškinius arba kostiumėlį“.

Agnė Vitaitė, UAB „Lintel“ konsultantų telefonu grupės vadovė, dažnai priimanti į darbą jaunus žmones, sako, kad įspūdis, kurį palieka apranga pokalbio dėl darbo metu, sudaro apie penktadalį galutinio sprendimo. „Kai žmogų matai pirmą kartą, iš karto nuskenuoji akimis, kuo jis vilki. Iš aprangos galima labai daug nuspręsti: jeigu žmogus rengiasi įvairių spalvų drabužiais, tai reiškia, kad jis yra atviras, optimistas, turi daug pomėgių, susijusių su menais. Dažnai vėjavaikiškas ir tai yra gera savybė darbe, nes tokie žmonės nestokoja idėjų. Jeigu žmogus rengiasi juodai, vadinasi, jis yra glaudžiai susijęs su kuria nors mokslo šaka arba yra užsidaręs, pesimistas. Vyrai, mūvintys juodas kelnes, daug dėmesio skiria savo išvaizdai ir nori atrodyti tvarkingai. Niekada nepriimčiau į darbą vyro, kuris į darbo pokalbį ateina su šortais ar „kedais“. Jei tai moteris, niekada nepriimčiau dėvinčios sijoną, kuris yra trumpesnis už diržą, ar palaidinę su itin gilia iškirpte. Drabužiai turi paryškinti asmenybę, o ne ją užgožti. Kitu atveju galite palikti kompleksuoto, ir bandančio nukreipti dėmesį į kažką nereikšmingo, įspūdį,“ – sako Agnė Vitaitė..

Pretenduojant į naujas darbo vietas reikia atsiminti, kad ne tik žodžiai, bet ir tai, kaip atrodote išduos tai, kas esate. Netvarkingi nagai ar nešvarūs batai darbdaviui simbolizuos apie galimą apsileidimą darbe, akis rėžiantys aksesuarai – apie dengiamus asmenybės trūkumus. Jeigu esate pakviestas pokalbiui dėl darbo ir svarstote, ką apsirengti – niekada neprašausite dėvėdami vienspalvį kostiumą ar kostiumėlį bei pasirinkdami akies nerėžiančius arba derančius tarpusavyje aksesuarus.

Patalpinta: Rašiniai