Mugę atidarė Vilniaus meras ir žemės ūkio ministras

Raimundas Alekna kvietė nepamiršti aukštaičių muzikos ir šokių. Nuotrauka Giedrės Trapikaitės.
Raimundas Alekna kvietė nepamiršti aukštaičių muzikos ir šokių. Giedrės Trapikaitės nuotr.

Šaltą kovo 4-osios vidurdienį prie Nacionalinio dramos teatro buvo oficialiai atidaryta Kaziuko mugė. Atidarymo ceremonijoje organizatoriai akcentavo mugės ilgaamžiškumą ir gilias šaknis – buvo priminta jos atsiradimo istorija.

Savo apdaru žiūrovus nustebinęs renginio vedėjas pasakojo, kad mugė yra skirta švęsti „vardadienį Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos vaikaičio karalaičio Kazimiero, kuris ne tik sakė, bet ir gyveno kaip sakė.“ Karalaitis 1634 metais buvo paskelbtas Lietuvos globėju, nors Kaziuko mugės pradžia siekia dar 1604-uosius metus ir šiemet ji vyksta jau 407-ąjį kartą.

Atidaryti šiųmetę Kaziuko mugę buvo pakviestas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ir Vilniaus miesto meras Raimundas Alekna. Meras, pats kilęs iš Kupiškio rajono, džiaugėsi, kad šiemet mugė paskirta „Aukštaičių dienoms“.    R. Alekna kvietė ne tik vaišintis aukštaičių keptais blynais ir dešrelėmis, bet ir nepamiršti šio regiono muzikos bei šokių.

Žemės ūkio ministras K. Starkevičius džiaugėsi į vieną vietą sugužėjusiais tautodailininkais, kurie triūsė šaltais žiemos vakarais, ir kvietė patuštinti pinigines.

Šiais metais į Kaziuko mugę atvažiavo Aukštaitijos tautodailininkai. Nuotrauka Giedrės Trapikaitės.
Šiais metais į Kaziuko mugę atvažiavo Aukštaitijos tautodailininkai. Giedrės Trapikaitės nuotr.

Vienos iš organizatorių, bendrovės „Concept events & media“ generalinis direktorius Tadas Rimdžius, pristatęs naują Kaziuko mugės logotipą džiaugėsi, kad jų įmonė galėjo prisidėti prie šimtmečius trunkančios tradicijos. Logotipe vaizduojamos dvi vieną nuo kitos nusisukusios arklių galvos, o po jomis yra užrašas „KAZIUKAS“. Tiesa, naujojo šventės simbolio autorė Nijolė Stunskaitė prisipažino nesanti patenkinta savo darbu ir tikisi kitais metais sukurti vientisesnį paveikslėlį.

Kalbinta Vilniaus etninės kultūros centro direktorė Milda Ričkutė pasakojo, kaip buvo nuspręsta Kaziuko mugę paskirti „Aukštaičių dienoms“. Pasak jos, per prieš dvejus metus surengtą regionų atstovų susirinkimą prisistatymo Kaziuko mugės metu eilės tvarka buvo pasiskirstyta burtų keliu.

Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai progą įsigyti nagingiausių Lietuvos tautodailininkų darbų turėjo kovo 4–6 dienomis.

Patalpinta: Rašiniai