Kolegos iš užsienio atskleidžia sėkmės formules

Laisvai samdomas žurnalistas Menachemas Kaiseris nesutinka, kad žurnalistui reikalingas žurnalistinis išsilavinimas. Tado Litevkos nuotr.

„Žiniasklaida – kaip Lady Gaga. Jos pilna visur ir ji yra amžina. O žurnalistui svarbiausia būti supratingam“, – sako Menachemas Kaiseris, laisvai samdomas žurnalistas iš JAV, bendradarbiaujantis su „Slate“, „The New Yorker“, „The Atlantic“ ir kitais leidiniais. „Smalsumas“, – šią profesionalo savybę išskiria britas Edwardas Lucasas, garsus „The Economist“ žurnalistas. Populiaraus Danijos leidinio „The Copenhagen Post“ vykdantysis redaktorius Kevinas McGwinas akcentuoja pragmatiškumą. Pabandėme sužinoti kolegų iš kitapus Lietuvos sienos sėkmės formules.

Kokias vidines savybes privalo turėti sėkmingas žurnalistas?

Edwardas Lucasas: Jis turi būti protingas, žavingas, gerai rašyti, sunkiai dirbti, būti apsišvietęs, energingas… Nėra nė vieno žurnalisto, kuris tikrai turi visas šias savybes, bet bent jau vieną ar dvi žurnalistui reikia turėti.

Menachemas Kaiseris: Geras žurnalistas privalo turėti storą odą. Žmonės su tavimi nuolat nesutiks, jie rėks ant tavęs. Reikia išmokti nekreipti į tai dėmesio.

Kevinas McGwinas: Jis privalo būti smalsus, aktyvus, gebėti sudėtingus dalykus pateikti visuomenei suprantama kalba.

Ar žurnalistui reikalingas žurnalistinis išsilavinimas?

Edwardas Lucasas: Tikrai ne. Aš pats visiems patariu geriau baigti matematiką, senovės graikų kalbą ar dar ką nors. Man regis, „The Economist“ redakcijoje nėra nė vieno, baigusio žurnalistiką.

Menachemas Kaiseris: Manau, kad žurnalistinis išsilavinimas nėra reikalingas. Žurnalistika yra amatas, tam reikia įgūdžių. O įgūdžiai patys ateis dirbant. Juk kiekviename žingsnyje turėsite redaktorius, kurie jums nurodinės. Nesakau, kad mokytis žurnalistikos yra lengva, bet tai ne kokia nors inžinerija, kuriai būtina turėti tam tikrų specifinių žinių.

Kevinas McGwinas: Ne. Labai svarbu suvokti žurnalistikos esmę ir reikšmę, tačiau to galima išmokti dirbant šį darbą.

Anot žurnalisto Johno C. Merrillo, žurnalistika – ne profesija, o daugiau hobis, nes kiekvienas gali imtis šios veiklos. Ar tikrai?

Edwardas Lucasas: Žurnalistika gali būti labai įdomus darbas, o darbų nesu linkęs skirstyti į profesijas ar ne profesijas.

Menachemas Kaiseris: Galėčiau palyginti tai su slidinėjimu: yra profesionalių slidininkų, bet tai nereiškia, kad ir kiti žmonės negali slidinėti. Yra daug rašančių žmonių, bet ne visi už tai gauna pinigus. Aš profesionalu būtent ir laikau tą, kuris už darbą gauna pinigus. Ar kas nors pasakytų „The New York Times“ žurnalistui, kad jo darbas nėra profesija? Nemanau.

Kevinas McGwinas: Žurnalistika yra profesija. Ir visai nesvarbu, ką žmogus pasirenka: profesionalų ar mėgėjišką kelią. Anglijos „Premier“ lygoje taip pat negali žaisti visi futbolininkai, tačiau tai vis tiek yra jų profesija.

Sakoma: jei negali išduoti draugo, nebūsi sėkmingu žurnalistu. Ar sutinkate? Jei taip, tai kodėl taip yra?

Edwardas Lucasas: Tai visiška nesąmonė. Reputacija žurnalistui labai svarbi. Jei išduosi žmogų, visi apie tai sužinos ir prarasi gerą reputaciją. O be jos toli nenueisi.

Menachemas Kaiseris: Žurnalistikoje svarbiausia rasti gerą istoriją. Jei žmonės būna įžeisti, vadinasi, jie turėjo būti įžeisti. Kita vertus, konkurencija, kuri ir sukelia daugumą išdavysčių, yra būdinga bet kokiai sričiai, taip pat ir žurnalistikai. Žmonės yra šikniai, su tuo reikia susitaikyti.

Kevinas McGwinas: Tai tikriausiai vyksta todėl, kad dažnai norime rasti gerą istoriją ten, kur jos iš tiesų nėra.

Kokia yra didžiausia sėkmingo žurnalisto vertybė?

Edwardas Lucasas: Smalsumas. Jei tau viskas neįdomu, neieškai naujovių ir įdomybių, geru šios profesijos atstovu netapsi.

Menachemas Kaiseris: Supratimas, sąmoningumas, esmės suvokimas.

Kevinas McGwinas: Gebėjimas tinkamai informuoti apie tai, kas vyksta.

Kokia Jūsų sėkmės paslaptis?

Edwardas Lucasas: Aš niekada nepasiduodu.

Menachemas Kaiseris: Aš mėgstu žmones pritrenkti savo darbais. Man svarbiausia juos supažindinti su kažkuo nauju, paveikti, pakeisti nusistatymus.

Kevinas McGwinas: Pragmatiškumas.

Patalpinta: Rašiniai