Vokietija degina tiltus į praeitį

Klaida 404 – puslapis nerastas. Ar dažnai tenka nusivilti, vietoj naudingos informacijos radus šį užrašą? 404 yra skaičius, kurį išvystame, kai ieškome informacijos, kuri anksčiau buvo internete, o dabar yra iš ten ištrinta. Pastaruoju metu tokių niekur nevedančių nuorodų skaičius dar padidėjo ( ypač Vokietijos naujienų portaluose).

Tokia situacija susidarė dėl sumažinto finansavimo, skirto valstybiniams transliuotojams. Jau 2008 m. buvo išleistas nutarimas dėl visuomeninių transliuotojų – dvylikta transliavimo pakeitimo valstybėje sutartis (zwölfter Rundfunkänderungsstaatsvertrag) . Jame nuspręsta, kad visuomeniniai transliuotojai turi labai sumažinti informacijos internete archyvus. Labiausiai nukentėjo internetiniai naujienų portalai. Jų redaktoriai priversti ištrinti apie 80% visos sukauptos informacijos. Vokiečių kalboje per porą mėnesių netgi atsirado naujas profesinis žargonas – „depublikavimas“ (depublizierung).

Situacija paveikė ir naršančiuosius portaluose. Naujienų skaitytojai netgi pradėjo juokauti, kad „staiga ir netikėtai ji – publikacija – išėjo visiems laikams“. Nors skaitytojai juokauja, bet nėra linksma. Jörg Sadrozinski, vieno didžiausių Vokietijos naujienų portalo tagessau.de redaktorius skundėsi, kad privalėjo ištrinti daugiau nei 270 000 vaizdo įrašų, 250 000 tekstų, 25 000 balso įrašų. „Tai didelis didelis kiekis informacijos, dėl kurios, žinoma, yra labai labai gaila.“ Heute.de vadovas tikina, kad buvo priverstas ištrinti 90% sukauptos informacijos.

Žurnalistai dabar yra priversti atrinkti straipsnius : priklausomai nuo turinio, publikacijos internete gali būti nuo savaitę, pusmetį ar metus laiko. Pasibaigus terminui, informacija automatiškai ištrinama. Taigi, problema yra tame, kad naujienų portaluose nerasime tų įvykių, kurie atsitiko anksčiau nei prieš metus, nors ta informacija yra aktuali ir dabar.
Nenorint prarasti didžiosios dalies internetinio naujienų portalo tagesschau.de informacijos, buvo sukurtas atskiras informacijos archyvas ( www.depub.org ). Tačiau tokių archyvų nėra daug ir juose talpinama tik tekstinė informacija.
Vokietijos internetinių dienraščių vadovai nėra patenkinti šia situacija ir tikina, kad dabar internete nerasime jokios informacijos, apie kelių metų senumo įvykius, nors jie aktualūs ir šiandien.

NRD, Tagesschau ir RPL informacija

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje