Pasitikėjimas žiniasklaida demokratinėse valstybėse

Žiniasklaida yra bene pagrindinis žinių šaltinis žmonėms apie juos supantį pasaulį, tačiau kad ir kaip bebūtų, didelio pasitikėjimo valstybėse, turinčiose vienas ilgiausių modernios demokratijos tradicijų ir pasižyminčiose spaudos laisve, nesulaukia.

Štai, pavyzdžiui Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur žiniasklaida yra viena iš įtakingiausių ir labiausiai išsivysčiusių, pagal 2009 metais „Gallup“ agntūros atliktą apklausą tik 45 % amerikiečių pasitiki arba pilnai tiki žiniasklaidos pateiktomis naujienomis. Tuo tarpu likę į jas žiūri skeptiškai ir nepatikliai, o 18 % iš jų visiškai netiki, ką rašo spauda ar transliuoja medijos. Vis dėlto, šie rodikliai rodo, jog situacija Amerikoje gerėja, po didžiausio per pastaruosius keletą dešimtmečių žiniasklaidos nuopolio 2008 metais, kada ja tikėjo vos 43 % piliečių, o visišką nepasitikėjimą išreiškė daugiau nei penktadalis. Dar reikėtų pridurti, jog gana dviprasmiškai skamba daugumos apklaustųjų pasisakymas, jog žiniasklaida yra per daug laisva.

Panaši situacija vyrauja ir Australijoje. Pagal „Roy Morgan“ komapanijos atliktą tyrimą, tik 10 % australų tiki, jog laikraščių žurnalistai yra garbingi ir laikosi etikos normatyvų. Šiek tiek geriau įvertinti televizijos reporteriai bei pranešėjai taip pat pasak piliečių nėra labai patikimi, kadangi juos teigiamai įvertino tik šiek tiek mažiau nei penktadalis apklaustųjų. Įdomus dalykas, jog daugiau nei dviejų trečdalių australų teigimu žurnalistai ir reporteriai per daug ir ne dėl būtinumo kišasi į žmonių asmeninius gyvenimus. Beveik du trečdaliai apklaustūjų tiki, kad žurnalistų pateikiami faktai neretai būna neteisingi. Nestebina ir tai, jog patys žurnalistai, net 80% jų pripažįsta, jog nėra labai mėgiami visuomenės.

Didžiojoje Britanijoje, kuri turi bene giliausias žiniasklaidos tradicijas, situacija šiek tiek geresnė, nors taip pat nėra puiki. Journalism.co.uk skelbia, jog žiniasklaida nepasitiki 41 % apklaustųjų. Atrodytų ne taip jau blogai, bet tai yra trečia mažiausiai pasitikėjimo sulaukianti profesija Jungtinėje Karalystėje, po politikų ir bankininkų.

Nenuostabu, kad žurnalistams pasitikėjimo trūksta ir Vokietijoje, nors ten žiniasklaida yra viena rimčiausių, objektyviausių. Žurnalistais ten tiki vos 35 % gyvetojų, o tai labai toli nuo kitų profesijų atsovų. Taip teigia neseniai atliktas tyrimas, kurį trumpai aprašo pressetext.com. Nusivylę žianiasklaida piliečiai mano, jog ši sritis nėra visiškai laisva, bet ekspertai teigia, jog kai kurie žmonės vis dar painioja viešuosius ryšius su tikrąja žurnalistika.

O kokia situacija Lietuvoje? Na, ji labai nesiskiria nuo pateiktųjų, kadangi žiniasklaida čia pasitiki tiek pat kaip ir Amerikoje, tik 45 % gyventojų.

Parengta pagal: Journalism.cu.uk, Roymorgan.com, Gallup.com, presstext.com informaciją.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje