Dėl žurnalistų dalyvavimo partinėje-politinėje veikloje

messay.com (Flickr) nuotrauka

Žurnalisto veikla gali būti nepriklausoma ir skaidri, jeigu jis neprisiima jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui. Įsipareigojimai politikams, dalyvavimas politinėje-partinėje veikloje, darbas administracinėse ir politinėse organizacijose gali sukelti interesų konfliktus. Žurnalisto suverenas yra skaitytojas, klausytojas, žiūrovas; savivaldybės tarybos nario, parlamentaro suverenas – partija, politinė organizacija. Skaitytojai, klausytojai ir žiūrovai turi būti tikri, kad jiems teikiama informacija yra nešališka. Todėl žurnalistas, siekiantis dalyvauti politinėje-partinėje veikloje, turi apie tai juos informuoti.

Partinė-politinė veikla susijusi su įvairiausiom gyvenimo sritim ir nėra sričių, tolimų nuo politikos, todėl politikoje dalyvaujančiam žurnalistui sunku išvengti interesų konfliktų ir objektyviai vertinti valdžios sprendimus. Taip pat neįmanoma įsivaizduoti nešališką žurnalisto darbą žiniasklaidos priemonėje, kurios redaktoriai, vadovai demonstruoja palankumą
kuriai nors politinei grupei.

Žurnalisto dalyvavimas partinėje veikloje daro didelę žalą ir pačiai žurnalistikai, ir santykiams redakcijose.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija ragina visus žurnalistus, redakcijų vadovus pasitraukti iš partinės-politinės veiklos: nutraukti formalią narystę politinėse partijose ir organizacijose ir atsisakyti faktinio dalyvavimo jų veikloje, kuri yra nesuderinama su profesine etika.

Viktoras Trofimišinas
LŽS Etikos komisijos pirmininkas

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida