440 metų sukaktį biblioteka mini parodomis

Nuo knygos iki bumerango... Autorės nuotr.

Vilniaus universiteto biblioteka šiais metais mini solidžią 440 metų sukaktį. Šia proga eksponuojamos trys parodos, kurios leidžia ne tik pajusti bet ir tiesiogiai prisiliesti prie knygos ir joje glūdinčios istorijos.

Pirmoji paroda „Nuo knygos iki bumerango“ eksponuojama Vilniaus universiteto bibliotekos J. Lebedžio kambaryje. Nijolės Šulgienės (Vilniaus universiteto rankraščių skyriaus vedėja) teigimu, ekspozicijos sumanymas nebuvo spontaniškas. Tiesiog norima parodyti, jog rankraščių skyrius saugo ne tik knygas, rankraščius, dokumentus, bet ir dabar jau tapusias istorines relikvijas – dovanas, gautas Vilniaus universiteto bibliotekos 400 – ties metų jubiliejaus proga. Šmaikštus parodos pavadinimas „Nuo knygos iki bumerango“ nurodo, jog dovanų būta visokiausių: kaip antai knyga, išleista XVIIa. – M. Minucii „Felicis Octavius Cum integris omnium Notis ac Commentariis, novaque Recensione…“, ar Moldavijos konjakų rinkinys ir žinoma Australijos aborigenų bumerangai. Kiekviena dovana savyje neša žinią, kurią norėjo perduoti dovanojusieji, tad kiekvienas, aplankęs šią parodą galės savo akimis pamatyti, kaip buvo ir tebėra vertinama Vilniaus universiteto biblioteka.

VU bibliotekos darbuotojų leidiniai. Autorės nuotr.

Antroji paroda „Vilniaus universiteto bibliotekos darbuotojų 1957 – 2010m. leidiniai“. Nepaslaptis tai, jog bibliotekos darbuotojai rašo straipsnius, knygas, bibliografijas. Garbingos sukakties proga nuspręsta pasidalinti ir pasidžiaugti išleistais VU bibliotekos darbuotojų leidiniais. Tai: spaudos ir rašto paveldo tyrinėjimo darbai, bibliografijos ir informacijos leidiniai apie biblioteką ir jos padalinius, bei kiti leidiniai, leidžiami pačių darbuotojų iniciatyva. Paroda nėra didelė, nesutalpino visų iki 2009 – ųjų metų išleistų 157 leidinių, tačiau eksponuoja pačius vertingiausius, pirmą kartą Lietuvoje išleistus leidinius, pvz.: „PHILOBIBLON“ – tai leidinys, kurį kiekvienai bibliotekai turėti yra garbė.

Trečioji paroda „Quod thesaurus sapientiae potissime sit in libris (…būtent knygose slypi išminties lobynas)“ , eksponuojama Vilniaus universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje suteikia galimybę kiekvienam pajusti, prisiliesti prie istorijos, rašto. Čia pateikiami patys vertingiausi, geriausi, gražiausi, XVI – XIX amžius apimantys spausdiniai, sukurti įvairiausiomis sąlygomis: vieni tremtyje, kiti kalėjime, surinkti iš Europos monarchų, didikų, bibliotekos mecenatų asmeninių bibliotekų. Šios knygos, rankraščiai, istoriniai dokumentai yra atviri Jums, kai kurie eksponuojami pirmąjį kartą, kad pamatytumėte, suvoktumėte kaip pasikeitė knygų spausdinimo kultūra. Ranka rašyti, iliustruoti, paauksuoti, įrišti įmantriausiais būdais leidiniai yra unikalūs, nepakartojami ir keliantys nuostabą. Tokių knygų nei nekyla mintys padėti dūlėti į lentynas ar ant kavos stalelio, tai relikvija, kuri savyje slepia paslaptis, kurias kiekvienas iššifruojame skirtingai. Taip pat parodoje išvysite istorinių dokumentų, dalis jų – su autentiškais parašais, antspaudais, ar gali būti kas nors tikresnio, artesnio istorijai?

Visos parodos eksponuojamos iki 2010m. Lapkričio 11d. tad paskubėkite ir pasinaudokite šia, puikia proga susipažinti su Vilniaus universiteto bibliotekos darbu, saugomais spausdiniais, dovanomis, nes tokios galimybės kas dieną nepasitaiko.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos