Norvegai apleidžia laikraščius ar skatina keistis?

Pedro Simoes (Flickr) nuotrauka

Niekur kitur pasaulyje neperskaitoma tiek laikraščių, kiek Norvegijoje. Tačiau šiandien pastebimas skaitytojų skaičiaus mažėjimas.

Naujausi skaitytojų tyrimo rezultatai pribloškė daugelį žiniasklaidos atstovų. Nors laikraščių skaitomumas neabejotinai krito per pastaruosius metus, tačiau dabar tai įgavo pagreitį. Kelios masinės komunikacijos priemonių kompanijos pastebėjo, kad internetinių bei mobiliųjų telefonų skaitytojų taip pat mažėja.

Norvegai yra žinomi kaip puikiai išmanantys naujausias technologijas ir linkę pirmauti naujose masinės komunikacijos priemonių srityse. Norvegija užima aukštą vietą Pasaulio laikraščių asocijacijos (WAN) saraše pagal tai, kiek vidutiniškai laikraščių perskaito vienas gyventojas. Be to, internetinių laikraščių pozicija Norvegijoje daug stipresnė nei visame pasaulyje.

Oficialūs skaitytojų tyrimai „Forbruker & Media“ apklausoje buvo atlikti „TNS-Gallup“, apklausta ne mažiau nei 37758 skaitytojai. Paskutinės apklausos išvados, apimančios laikotarpį nuo 2009 rugpjūčio iki 2010 liepos buvo palygintos su prieš metus vykdytos apklausos rezultatais.

10-ies didžiausių Norvegijos laikraščių skaitomumo pokytis (pagal „TNS-Gallup“, diagrama didinasi)

Iš viso laikraščiai Norvegijoje per metus apimantį laikotarpį neteko 7 procentų skaitytojų. Dviejų trečdalių iš 170 laikraščių skaitytojų sumažėjo, tuo tarpu tik 15 laikraščių pastebėjo skaitytojų skaičiaus augimą. Daugiausiai skaitytojų neteko nacionaliniai laikraščiai.

Vidutiniškai norvegas per dieną perkaito 1,4 laikraščio, kai prieš metus perkaitydavo 1,7. Skaitytojų sumažėjimas ypač ryškus moterų, aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių ir 20-39 metų skaitytojų grupėje.
„VG“, kuris neseniai prarado didžiausio Norvegijos laikraščio statusą, per metus neteko 137000 arba 15,5 procento visų skaitytojų. Kito laikraščio „Dagbladet“ skaitomumas taip pat stulbinančiai sumažėjo.

Prenumeruojamų laikraščių skaitoma daugiau. Dabar didžiausias Norvegijos laikraštis „Aftenposten“ prarado tik 5 procentus savo skaitytojų, tuo tarpu regioniniai laikraščiai dar mažiau. Įdomus pastebėjimas, jog abiejų „VG“ ir „Dagbladet“ bendras skaitytojų skaičius mažėja, o „Aftenposten“ laikraščio skaitomumas vis auga.

Kas iš viso to? Visų pirma, pastebėtas procesas tęsis ir panašu, kad įgaus dar didesnį pagreitį. Kas gali būti pateikta skaitmeniniu pavidalu ir bus pateikta. Šis virsmas neišvengiamas, todėl svarbu nestabdyti elektroninės spaudos populiarėjimo, bet tobulinti, plėtoti elektroninę spaudą, tvirtinti jos verslo modelį.
Antra, norvegams laikraščiai svarbūs, todėl gali sėkmingai plėtotis virtualioje erdvėje. Vargu ar kurioje kitoje šalyje elektroniai laikraščiai yra taip skaitomi kaip Norvegijoje. Didžiausias naujienų portalas „VG Nett“ kasdien yra aplankomas 37,6 procento visų Norvegijos gyventojų, kai „Aftenposten.no“ skaito tik 14,8 procentų norvegų.

Parengta pagal betatales.com, wiredjournalists.com.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje