Kaip paerzinti draugus žurnalistus arba akcija „Kritiškas skaitytojas“

Perspėjimas! Žurnalistas nesupranta temos, kuria rašo! (visi šmaikštūs perspėjimai imti iš Tom Scott tinklaraščio)

„Žurnalistas nesupranta temos, kuria rašo“,
„Šis straipsnis yra nukopijuotas“,
„Šiame straipsnyje yra nepatikrintos informacijos iš Vikipedijos“…
…ir dar ne vienas lipdukas su panašiais žodžiais atsirado ant Londono nemokamų laikraščių pateikiamos informacijos. Ir visa tai brito, save vadinančio moksliuku-komediantu, Tom Scott dėka.

„Šiek tiek keista, kad žiniasklaida įspėja apie žalingą informacijos turinį, susijusį su lytiniais santykiais, smurtu, tačiau nėra jokių įspėjimų apie, sakykime, prastai, neatsakingai pateiktą informaciją“,- savo tinklaraštyje teigia Tom Scott.

Žiniasklaidos vartotojus įspėjančios etikėtės – tai problemos sprendimas, kurį sugalvojo tinklaraštininkas. Pirmuoju idėjos įgyvendintoju tapo jis pats: pasigaminęs keletą lipdukų, Londone ėmė juos klijuoti ant nemokamų laikraščių, taip siekdamas įspėti skaitytojus apie tam tikra prasme žalingą ir neteisingai pateikiamą informaciją.

Šio tinklaraštininko idėja greitai pasklido internete: kiekvienas norintis vykdyti „kritiško skaitytojo“ akciją, galėjo atsispausdinti etikečių ir imtis darbo – skaitydamas spaudą, įspėti kitus visuomenės narius apie prastą žiniasklaidos darbą.

Tom Scott sukūrė apie 5160 skirtingų lipdukų, kurie buvo entuziastingai naudojami. Tiesa, ne tik vykdant pilietinę akciją, tačiau, kaip teigė viena žurnalo „Vanity fair“ žurnalistė Alexandria Symonds, ir norint paerzinti savo žurnalistus draugus. Ji taip pat pastebėjo, kad vertėtų sukurti ir elektroninę tokios iniciatyvos versiją – dabartinė visuomenė daugiausia naujienų skaito internete.

Ne viena Alexandria Symonds sureagavo į šią „kritiško skaitytojo“ akciją: daugelio žurnalistų tinklaraščiuose pasirodė raginantys plėtoti idėją komentarai. Simon Willson teigė, kad tai – fantastiška mintis, Mark Liberman siūlė sukurti panašius lipdukus ir moksliškiems tekstams.

Originali Tom Scott mintis tapo viena ir galbūt pirmąją matoma kritiško skaitytojo ugdymo priemone. Klausimas vienas: ar tai pasiteisins ne tik kaip smagus užsiėmimas?

Parengta pagal „LanguageLog“, „Simon Willson“, „Economist“ ir „Vanity Fair“ medžiagą.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje