Pavasarinis paaštrėjimas: Kremliaus provokacijos pasiekė socialinius tinklus

Šį pavasarį socialiniame tinkle „Facebook” populiarėja grupė, kurios pavadinimas (išvertus iš rusų kalbos) – „Už teisingumą. Lietuvos rusai, vienykitės”. Nors grupė įkurta dar 2010 m., tačiau publikuoti pranešimus pradėta tik šių metų kovo mėnesį. Šiandien grupė turi jau virš dešimties tūkstančių sekėjų.

Grupės „Už teisingumą. Lietuvos rusai, vienykitės” titulinis puslapis. Autorės nuotr.

Grupės aprašymas skamba taip: „Neleisime, jog mūsų rusiškos vertybės būtų sutryptos Lietuvos nacionalistų. Kvieskite į šią grupę tuos, kuriems ne vis vien savivalė, vykstanti Lietuvoje”.

Nuolat publikuojami tekstai, teigiantys, jog Maidano revoliuciją organizavo fašistai bei nacionalistai, Lietuvos valdžia kaltinama palaikanti Maidano žudikus, kurstanti rusofobiją, vadinama necenzūriniais žodžiais. Šaipomasi iš kandidatų į Ukrainos prezidentus, Krymo aneksijos. „Rusijos pajėgos neperžengs Ukrainos sienos, jie ją paslinks”, – teigiama įkeltoje Ukrainos žemėlapio nuotraukoje.

Taip pat dalinamasi rusiškais straipsniais, iškraipančiais Lietuvos istorijos faktus. Lietuvos aktyvistų frontas kaltinamas žudęs lietuvius, pasisakiusius už Lietuvos prijungimą prie Sovietų Sąjungos. Primenant Lietuvoje vykusį žydų genocidą, lietuviai ironiškai pašiepiami: „Aktyvistai? Patriotai? Ar vis dėlto banditai?”

Prorusiškos grupės atstovai teigia, jog jų tikslai yra išskirtinai taikūs

Tuo tarpu „Už teisingumą. Lietuvos rusai, vienykitės” administracija teigia, jog grupė orientuota į taikų tikslą – tautinių mažumų suvienijimą prieš nacistiškai nusiteikusius Lietuvos piliečius, kadangi tautinės mažumos, teigiama, yra diskriminuojamos. ,,Neturime tikslo juodinti Lietuvą ir jos piliečius. Toks įspūdis gali susidaryti nesigilinant į keliamą turinį ir turint išankstinį nusistatymą”,- teigia grupės įkūrėjas. Grupė buvo pašalinta iš socialinio tinklo dėl vartotojų skundų, bet jau po kelių dienų buvo atkurta.

Kaip atsakas šiai grupei tame pačiame socialiniame tinkle sparčiai plinta puslapis „Raudonojo meškiuko pėdsakais”. Šioje grupėje drąsiai kalbama apie Kremliaus informacinį karą, tačiau nebandoma kurstyti tautinės nesantaikos. Joje nuolat pranešamos naujienos apie galimus Rusijos, kaip agresorės, veiksmus Ukrainoje bei Baltijos regionuose. Grupė jau turi virš penkių tūkstančių sekėjų.

Paklausus šios grupės administracijos, ką mano apie „Už teisingumą. Lietuvos rusai, vienykitės”, atsakyta buvo labai aiškiai. Administratoriaus nuomone, grupė buvo sukurta, kad, naudodamasi Krymo okupacija, suvienytų rusakalbius Lietuvos gyventojus, galbūt siekdama tam tikrų politinių tikslų. Grupei tapus populiaresnei, pradėta gvildenti rinkimų tema, bandoma nuteikti prieš prezidentę. Pasak pašnekovo, ši grupė yra naudinga propagandos priemonė, jos veikla sutampa su Kremliaus, 5-osios kolonos interesais. ,,Grupė turi būti pašalinta, kadangi ji įžeidinėja valdžią, valstybę ir piliečių grupes bei skleidžia melą. Puslapis administruojamas labai profesionalių psichologinių operacijų specialistų: puikiai manipuliuojama nuotaikomis bei kurstomos aistros”,- teigia „Raudonojo meškiuko pėdsakais” atstovas.

Grupės „Už teisingumą. Lietuvos rusai, vienykitės” viena iš įkeltų nuotraukų, lyginanti NATO su fašizmu. Autorės nuotr.
Grupės „Už teisingumą. Lietuvos rusai, vienykitės” viena iš įkeltų nuotraukų, lyginanti NATO su fašizmu. Autorės nuotr.

Užsienio reikalų ministerija siūlo piliečiams reaguoti sąmoningai

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos (URM) Informacijos ir viešųjų ryšių departamento atstovai teigia, jog Lietuvoje gyvenantys rusai, kaip ir kitų tautinių mažumų atstovai, yra puikiai integravęsi ir dalyvauja politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Deja, kartais tenka stebėti bandymus sukiršinti tautinių mažumų vienybę, iškraipant istorines tiesas ar žaidžiant žmonių emocijomis. Toks pavyzdys ir yra minėtoji veikla. Tačiau URM atstovai teigia nemanantys, kad tokios netolerancijos ir ksenofobijos apraiškos kelia realią grėsmę Lietuvos visuomenės  vieningumui, ir neabejoja Lietuvos rusų išmintimi ir lojalumu valstybei, kurioje gyvena. Ir nors atstovai teigia, jog grupės pašalinimas yra socialinių tinklų vadovybės kompetencija, tačiau ne mažiau svarbi ir pilietinė gyventojų pozicija. Lietuvos gyventojų pilietiškumas, sąmoningumas ir kritinis mąstymas – geriausia reakcija į panašaus pobūdžio bandymus sukiršinti visuomenę ar manipuliuoti istoriniais faktais.

Patalpinta: Rašiniai