Kai namai pabėga į kitą šalį

Ar tikrai tik didesnis atlyginimas vilioja palikti savo tėvynę? (flickr.com)

Kartais mūsų keliai kerta šalių sienas. Dėl darbo, meilės, baimės – priežasčių visada atsiras. Žmonės susikrauna lagaminus ir išvyksta, palikdami namus, šeimas ir neatsakytus klausimus. Kodėl jaunimas ryžtasi iškeisti čia jau sukurtą gyvenimą į padidėjusią banko sąskaitą? Ar priežastis – tik materialinė gerovė? Sunku tuo patikėti. 2008 metais, kai Lietuvos ekonomika dar nejautė krizės, emigrantų buvo 17 tūkstančių. Nėra abejonių, kad didžioji jų dalis galėjo įsidarbinti ir Lietuvoje, tačiau žmonės emigravo. Ieškojo savęs ir naujų galimybių tobulėti.

Apie siekį tobulėti, nepaisant šalių sienų, apie darbo užsienyje privalumus ir iššūkius, apie neįprastą Airijos orą šnekėjomės su 25 metų ekonometre Akvile Janeliūnaite. 2007 metais Vilniaus universitete Ekonometrijos studijas baigusi ir statistikos bakalauro laipsnį įgijusi mergina šiuo metu dirba „Pioneer Investment Management Ltd“ kompanijoje ir sako, kad darbą užsienyje pasirinko dėl to, kad Lietuvoje nėra pakankamai išplėtotos rinkos tokiems specialistams kaip ji. Akvilės darbo specifika yra pirkimo-pardavimo sandėriai ir ekonometrinių modelių kūrimas.

Kodėl pasirinkai darbą užsienyje, o ne Lietuvoje?


Pirmiausia dėl to, kad įgyčiau daugiau naudingos patirties ten, kur finansų sektorius labiau išvystytas, daugiau išmokčiau apie pasaulio rinkas, ekonomiką, o nesikoncentruočiau tik vietinės rinkos lygyje. Be to, čia daug didesnės galimybės tobulėti mano profesinėje srityje, ekonometrijoje, nes tarptautinėse kompanijose ekonometriniai modeliai kuriami jau daugelį metų. Turiu progą pasimokyti iš labiau patyrusių kolegų, o Lietuvoje daugelis net nežino, ką žodis „ekonometrija“ reiškia. Trumpai tariant, mano specialybė užsienyje labiau vertinama nei tėvynėje paprasčiausiai dėl to, kad Lietuvoje tai labai nauja sritis. Galiausiai, manau, labai sveika ir įdomu kurį laiką pagyventi įvairiose užsienio šalyse, praplėsti akiratį, pakeliauti.


Akvilė dirba ir gyvena Airijoje, šalyje, kuri sutraukia daug migrantų iš Lietuvos (nuotrauka iš asmeninio albumo)

Ar skiriasi darbo kultūra ten, kur dabar esi, ir Lietuvoje?


Lietuvoje turėjau pusės etato darbelį studijuodama, bet tai buvo tiesiog studentiškas darbas lanksčiu grafiku, tad sunku būtų palyginti. Galiu pasakyti, kad darbo aplinka mano dabartinėje kompanijoje tikrai nebloga. Visi kolegos ir viršininkai labai draugiški ir paslaugūs, niekas neakcentuoja skirtumo tarp naujo nepatyrusio darbuotojo ir aukštas pareigas užimančio vadovo. Bet kada galima išreikšti savo nuomonę, pateikti pasiūlymus į kuriuos visada bus atsižvelgta ir išklausyta. Tiesą sakant, nuomonės reiškimas ir pasiūlymų teikimas, inovatyvumas yra skatinami. Kiekvienas skyrius turi biudžetą, kuris gali būti skirtas įvairiems mokymams, konferencijoms, seminarams, kompanija taip pat apmoka studijas. Niekas netikrina, ką darai, kaip darai, kada ateini ar išeini iš darbo, tačiau niekas tuo ir nepiktnaudžiauja. Iš darbuotojo reikalaujami rezultatai ir sėkmingas bendradarbiavimas su kolegomis.


Ar tėvynėje įgytas išsilavinimas padeda dirbant užsienyje?


Manau, kad gavau tikrai pakankamai gerą išsilavinimą ir sugebu atlikti tai, ko iš manęs reikalaujama. Mano nuomone, samdant nežiūrima, kokioje šalyje įgijai išsilavinimą, svarbiau koks išsilavinimas, ką išmokai.

Ar nepatiri darbe diskriminacijos dėl to, kad esi iš Lietuvos, Rytų Europos?

Nėra jokios diskriminacijos, dirbu tarptautinėje kompanijoje, daugelis darbuotojų yra kitataučiai ir visai nesvarbu iš kokios šalies. Kiek esu girdėjusi iš draugų, kitose kompanijose situacija tokia pati. Tai tiesiog jau yra įprastas dalykas, daugiametė praktika, kad kompanijos samdo žmones nepriklausomai nuo tautybės, svarbiausia yra asmeniniai sugebėjimai.

Ko labiausiai pasigendi svetimoje šalyje?


Pasigendu šeimos ir senų draugų. Turiu ir čia draugų, bet tai niekad nebus tas pats. Pasiilgau vasarų prie ežerų, jaukaus Vilniaus senamiesčio ir keturių metų laikų.

Patalpinta: Rašiniai