Duona ARBA Saldainiai

Aš jaunas ir dirbu tik dėl duonos. Seku tradicijų pėdom. Iš įpročio, iš reikalo, iš noro būti nepriklausomu. Greičiau iš reikalo, jeigu dėl duonos. Ir Kristijono Donelaičio viežlybi būrai netinginiavo, ir Vaižganto Napalys darbus dirbo. O darbas tąsyk buvo darbu, be iškilmingų epitetų, pavadinimų, pristatymų. Lietuviui, regis, ir gimimas, ir mirtis atrodė darbas, nes tai lyg mūsų prigimtinė pareiga, instinktas, prisuktas laikrodis, akies rainelė. Šiandieną noriu arti, o žemės man neduoda. Šiandieną noriu valgyt užsiaugintą duoną, bet mano rankų čia nereikia. Aš nebijau žemėtų panagių, o ir Sizifas pavydėtų man užsispyrimo, kai ryžtuosi užristi beprasmio darbo akmenis, galbūt ne į gimtus piliakalnius, galbūt į svetimų kalnų viršūnes, bet tik dėl duonos, dar tos pačios – nuo Vaižganto ir Donelaičio, kur ajerai ant pado kepalo.

Aš dirbu dėl saldainių. Šiandieną aš statybininkas, rytoj galbūt vadybininkas. Penktadienį – biznierius, šeštadienį – jau kavalierius. Ir iš esmės čia viskas panašu. Galūnės, priesagos -ininkas, -ierius, -istas, -atas. Ant duonos ta pati juoda pluta, saldainio – juodas šokoladas. Tik kitas plūgas, kita kepurė, kitokios dainos, tvirtesnės burės. Aš dirbu dėl saldainių, nes čia – spalvoti popierėliai, riešutai, griliažas, vafliai. Svarbu neišsipurvint panagių, ilgai nebūti pasilenkus ir gauti daug, labai daug pinigų. Dabar galiu kolekcionuot darbų epitetus, pristatymus ir pavadinimus, kabinti juos ant kaklo tarsi plūgą ir arti kitą darbą, iš didelio įsibėgėjimo, neįsižiūrėjus, ar tiesios vagos. Aš jaunas ir guvus entuziastas, ir man saldu, kai daug kalbu.

Aš dirbu tiktai tam, kad mano duona nebūtų pernelyg juoda, o pluta nekarti. Aš jaunas ir kol kas man visai nesvarbus suaugėliškai keistas gyvenimas su rutinišku darbo ritmu. Šiandieną aš galiu groti gatvėj, o rytoj pastovėti turgavietėj. Aš galiu save įsidarbinti. Sugalvoti sau darbą ir pareigas. Man saldu, kai darau tai, ką moku, be jokių epitetų. Aš nenoriu kolekcionuoti profesijų, noriu, kad kolekcionuotų mus, mane ir Tave, kaip kūrėjus, kūrėjus ateities Lietuvos.

Patalpinta: Komentarai, Nuotraukos