Saulės miestas švenčia laisvės dvidešimtmetį

Šiauliečiai

Šiauliuose Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimui skirti renginiai tradiciškai pradėti mišiomis Šv. Petro ir Pauliaus katedroje. Savo pamoksle kunigas kreipėsi į visus jau nepriklausomoje Lietuvoje gimusius piliečius. Tiesa, jei neskaičiuoti su tėvais atėjusių vaikų, tokio amžiaus tikinčiųjų tarp beveik dviejų šimtų susirinkusiųjų buvo du – trys. Klebonas tikino, kad jaunimas yra Lietuvos ateitis, todėl privalo nepamiršti bažnyčios arba bent jau ją gerbti. Mišioms baigiantis dvasininkas papasakojo apie akciją „Meldžiuosi už Lietuvos valdžią“ ir jai skirtus lipdukus, kurie „primins mums kiekvieną dieną sukalbėti po vieną „Tėve mūsų“ arba „Šventa Mariją“ už Lietuvą ir jos atstovus“.

Šiauliai. 2010 m. kovo 11 d.

Išeinant iš bažnyčios tikinčiuosius pasitiko vėliavėlių dalintojai. Kiekvienas norintis gavo po trispalvę ir baltą vėliavėlę su užrašu TS-LKD (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai).

Po mišių čia pat, šalia katedros esančioje Prisikėlimo aikštėje, prasidėjo iškilminga Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija. Garbė sukti vėliavos stulpo svarelį atiteko dvidešimtmečiui regbininkui Žygimantui Radžiui. Dainomis linksmino berniukų choras „Dagilėlis“, Šiaulių universiteto folkloro ansamblis „Vaiguva“, solistė Viktorija Mačytė, šoko tautinių šokių ansamblis „Šėltinis“. Tik atsitiktinumo dėka vaikų paleisti Lietuvos vėliavos spalvų balionėliai nesusidūrė su kaip griaustinis praskriejusiais prancūzų pilotuojamais NATO naikintuvais. „Oi kaip greitai su Kovo vienuoliktąją mus pasveikino prancūzai“, – džiaugėsi renginio vedėja. Susirinkusius nustebino penkiametė Augustė Beinoravičiūtė padeklamavusi Kazio Borutos eilėraštį „Lakštingala”, o Šiaulių universiteto studentės miesto merui Genadijui Mikšiui įteikė savo rankomis nupintą 20 metrų ilgio tautinę juostą, simbolizuojančią 20 laisvės metų.

Šiaulių universiteto studentės

Ceremonijai pasibaigus šiauliečiai išsiskirstė po kitus Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti skirtus renginius Šiaulių kultūros centre ir „Aušros“ muziejuje. O nusprendę važiuoti namo galėjo sutikti Dramos teatro aktorius ypatingos dienos proga skaitančius eiles miesto autobusuose.

Autoriaus nuotraukos

Patalpinta: Rašiniai