Blogiausios pasaulio vietos būti žurnalistu

JAV kariuomenės nuotrauka (Flickr)

Žurnalistų apsaugos komitetas minėdamas pasaulinę spaudos laisvės dieną, sudarė blogiausių vietų pasaulyje būti žurnalistu dešimtuką. Sąrašas susideda iš 10 šalių, kuriose klesti grėsmė spaudos laisvei.

Sąrašo pradžioje yra Irakas, kur 25 žurnalistai žuvo nuo JAV vadovaujamo karo pradžios 2003 metų kovo mėn. Pernai didžiausias smūgis buvo Zimbabvės spaudoje, kai valdžios institucijos uždarė vienintelį šalies nepriklausomą dienraštį. Žurnalistų apsaugos komitetas taip pat skelbia Kubą, Turkmėnistaną, Bangladešą, Kiniją, Eritėją, Haitį, Gazos ruožą ir Rusiją, kaip blogiausias pasaulio vietas būti žurnalistu.

„Visose šiose vietose naujienų pranešimo veiksmas yra pataisomas“, – sakė žurnalistų apsaugos komiteto direktorė Ana Kuper. „ Žurnalistika yra labai svarbi. Ji padeda mums visiems suprasti įvykius, kurie formuoja mūsų gyvenimą. Mums reikia susipažinti su informacija, kuri negali būti pašalinta per prievartą ir represijas“.

IRAKAS

Daugiau nei po vienerių metų karo pradžios Irake, yra pavojingiausia vieta dirbti žurnalistams. 25 žurnalistai buvo nužudyti per karo veiksmus Irake nuo 2003 metų kovo mėnesio. 12 žurnalistų buvo nužudyti vien 2004 metais, visi iš jų irakiečiai.

Pokario Irakas kupinas pavojų žurnalistams: banditizmas, padegimai, sprogdinimai. Sukilėliai pridėjo dar vieną grėsmę, kuri sistemingai nukreipta prieš užsieniečius žurnalistus, įskaitant ir žurnalistus ir irakiečius, kurie dirba su jais. Mažiausiai 6 Irako žiniasklaidos darbuotojai buvo nužudyti ir dar keliems kilo pavojus. 2004 metais karinės grupės pagrobė aštuonis žurnalistus.

JAV pajėgos taip pat kelia papildomą pavojų žurnalistams. Mažiausiai septyni žurnalistai buvo nužudyti JAV karinių pajėgų. Kiti žurnalistai, daugiausia arabai ar irakiečiai, buvo sulaikyti ir patyrė prievartą būdami JAV rankose.

KUBA

2003 m. areštuoti ir įkalinti 29 žurnalistai, išnaikinta nepriklausoma spauda. Praėjus metams pradėtas masiškas susidorojimas su spauda ir politine opozicija, įkalinami žurnalistai, persekiojamos jų šeimos. O tie žurnalistai, kurie buvo neįkalinti ir toliau susiduria policijos bauginimu, puldinėjimu.

ZIMBABVĖ

Per pastaruosius ketverius metus, Zimbabvės vyriausybė vykdė negailestingą susidorojimą su privačia spauda, įvedė cenzūrą, žurnalistinį darbą ribojančius teisės aktus. Pernai buvo didžiausias smūgis spaudos laisvei – uždarytas Daily News laikraštis. Tai vienintelis Zimbabvėje nepriklausomas dienraštis ir šalyje pats populiariausias laikraštis. Šalies žiniasklaidos ir informacijos komisija atsisakė įregistruoti laikraštį nepaisydami dviejų teismo nutarimų tai padaryti.

2004 metais vasario mėnesį Zimbabvės aukščiausiasis teismas patvirtino teisės aktą, pagal kurį žurnalistai ir žiniasklaidos priemonės turi būti licenzijuojamos pagal šalies žiniasklaidos ir informacijos komisijos nutarimus, todėl be vyriausybės leidimo žurnalistinė veikla tapo nusikalstama.

TURKMĖNIJA

Turkmėnistane nepriklausomos žurnalistikos praktiškai nėra. S. Nijazovas teigia, kad griežtai kontroliuojami visi laikraščiai, radijo televizijos stotys turi specialius cenzūros redaktorius. Jo įstaigos patvirtina naujienų ataskaitas, prieš jas paskelbiant ar transliuojant.

Žurnalistai persekiojami, pagrobiami ir kankinami. Jie vis dar susiduria su šmeižtu, grasinimais.

BANGLADEŠAS

Nusikalstamumas, korupcija, įstatymų nepaisymas vyrauja Bangladeše. Žurnalistai nuolat susiduria su grėsmėmis, priekabiavimu, smurtiniais išpuoliais. Nepaisant pažadų iš vyriausybės pareigūnų sulaikyti asmenis atsakingus už išpuolius, dauguma lieka nenubausti. Politinis susiskaldymas šalyje taip pat prisideda prie baimės atmosferos didėjimo.

2004 m. sausio mėnesį Khulna miesto pietvakariuose buvo nužudytas veteranas žurnalistas Manikas Saha, kai nenustatyta užpuolikų grupė jį susprogdino.

KINIJA

Valdžios institucijos suėmė aukšto rango redaktorius, uždarė leidinius, ir nustatė naujienų tiekimo nutraukimą dėl politiškai jautrių įvykių. Susidorojimas pasiekė viršūnę 2004 metų pradžioje, kai pareigūnai suėmė tris populiarius ir gerbiamus redaktorius iš laikraščio Pietų Metropolio Naujienos dėl įtarimų korupcija.

ERITRĖJA

2001 m. rugsėjo mėnesį valdžia uždraudė privačius leidinius, o nepriklausomus žurnalistus sulaikė. Septyniolika žurnalistų dabar sulaikyti ir laikomi vienutėse. Prezidentas Isaias Afewerkis ir vyriausybės pareigūnai apkaltino nepriklausomus žurnalistus šnipinėjimu, dezinformacijos platinimu. Valdančios partijos tvirtai kontroliuoja valstybinę žiniasklaidą, žurnalistai nuolat cenzūruojami.

HAITIS

Spaudos laisvė Haityje rimtai pablogėjo nuo 2003 metų rugsėjo mėnesio, kai šalies lyderis pagarsėjęs nužudymu, sukėlė gaujų smurtą šalyje. Smurtą patiria ne tik Haičio žurnalistai, bet ir kitų užsienio šalių naujienų reporteriai. 2004 metų kovo mėnesį Ispanijos televizijos korespondentas buvo nužudytas, o JAV fotografas sužeistas. Keletas radijo stočių buvo padegtos. Haičio teismų sistema nesugebėjo patraukti atsakomybėn šių nusikaltimų kaltininkų, dešimtis žurnalistų privertė eiti į tremtį arba ieškoti politinio prieglobsčio.

GAZOS RUOŽAS

Gazos ruožas vis dar yra vienas iš labiausiai nenuspėjamų ir potencialiai pavojingų užduočių žurnalistams. Ne mažiau kaip trys žurnalistai buvo nužudyti nuo 2003 metų balandžio mėnesio.

Palestinos grupuotės dažnai grasina užpulti žurnalistus, apiplėšti naujienų įstaigas. 2003m. ir 2004 m. Palestinos kariūnai užpuolė dvi televizijos naujienų tarnybas ir laikraštį Gazos ruože, atakavo korespondentus Gazos gatvėse.

RUSIJA

Prezidento Vladimiro Putino „valdoma demokratija“, kurią sudaro įvairių sričių pareigūnai, skirta suvaldyti nepriklausomą žiniasklaidą, spaudimas pereiti prie akivaizdžiai subtilios ir paslėptos taktikos. Pavyzdžiui politizuotos bylos ir priešiškų įmonių perėjimai prie glaudžių ryšių su Putinu, leido užgniaužti kritiką prezidentui ir nuslėpti ataskaitas apie valdžios korupciją ir Rusijos pajėgų žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje.

Žurnalistai Rusijos provincijose ir toliau žudomi. 2003 metų spalio mėnesį buvo nudurtas nepriklausomo laikraščio vyriausiais redaktorius.

Parengta pagal CPJ.org informaciją

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje