Žurnalistas David Cay Johnston mąsto optimistiškai apie žurnalistikos ateitį

Mannobhai (Flickr) nuotrauka

David Cay Johnston yra klasikinės „paguodos kančios ir patogios kančios“ formos žurnalistinis reporteris ir tiriamosios žurnalistikos atstovas. Šis asmuo per savo žurnalistinę karjerą patyrė daug sunkumų. 1968 m. jis pradėjo dirbti rašytoju, toliau progresavo kaip Detroit Free Press, Los Angeles Times, Philadelphia reporteris. Galiausiai įsidarbino The New York Times, kur rašė apie ekonomiką ir mokesčių klausimus, o 2008 m. baigė savo karjerą.

2001 m. žurnalistas buvo apdovanotas Pulitzerio premija už savo reportažus, kurie atskleidė neteisingumą JAV mokesčių kodekse ir padėjo įgyvendinti reformas. Jis taip pat nominuotas apdovanojimams 2000 m. ir 2003 m., na, o dabar David Cay Johnston rašo savo malonumui, mokytojauja bei konsultuoja įvairiais klausimais.

Daugiau apie šį žurnalistą ir jo nuopelnus galite skaityti jo knygoje „Nemokami pietūs: Kaip turtingiausi amerikiečiai praturtina save iš vyriausybės išlaidų“ (Free Lunch: How the Wealthiest Americans Enrich Themselves at Government Expense). Tai yra viena perkamiausių iš trijų jo parašytų knygų.

Kadangi David Cay Johnston laiko save optimistu, jis džiaugiasi Amerikos šalies žurnalistika ir jos esama kultūra. Taip pat jis teigiamai vertina JAV įžymybių lengvą gyvenimo būdą, kuris suteikia pradedantiems žurnalistams tam tikro peno. Anot žurnalisto, tokia informacija tarsi gardaus skonio šaukštas, kuriuo maitinasi žurnalistai.

„Jaunieji žurnalistai privalo perprasti sistemą, kuri leidžia išvilioti iš žmonių informaciją, jiems atverti širdis. Svarbu, kad pradedantys šios srities specialistai patikrintų surinktus faktus net keletą kartų. Taip pat jie turi išmokti tvarkyti įvairius dokumentus, būtent to, ko dažniausiai ir neišmokstama žurnalistikos mokyklose dėl skurdžių darbo sąlygų ir mokymo priemonių. Privalu tapti ekspertais ir išmanyti savo darbą bei principus, kurie apima bet kurias problemas. Žurnalistas privalo turėti nepriklausomą nuomonę ir negali leisti, kad šaltiniai jam nurodinėtų, kas yra naujienos, o kas ne“.

David Cay Johnston teigia, kad atbaidė daugelį jaunų asmenų nuo žurnalisto duonos. Tačiau, anot jo, jei sugebi gyventi tokioje žemėje tokį gyvenimą – tau turėtų būti smagu. Juk ši specialybė suteikia daug laisvės arba bent debesis į ją, kurie palengvina mūsų gyvenimus.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje