Vaikų literatūros skyriuje prasidėjo dideli darbai

Knygas į naujas patalpas kėlė konvejeris ir statybininkai. Evelinos Žičkevičiūtės nuotr.
Knygas į naujas patalpas kėlė konvejeris ir statybininkai. Evelinos Žičkevičiūtės nuotr.

Vasario mėnesio pabaigoje Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekos mažieji skaitytojai ne juokais išsigando – jie negalėjo patekti į Vaikų literatūros skyrių. Atidžiau patyrinėję užrašus, suprato, jog neilgai liks be knygų. Lygiai po aštuoniolikos dienų duris jiems atvėrė nedidelis vaikų literatūros skyrius pagrindiniame bibliotekos pastate.

Talkoje dalyvavo ir statybininkai

Nors vaikų literatūros skyriuje rekonstrukcija buvo pradėta prieš šešerius metus, tik dabar imtasi tikrų darbų. Dvi savaites buvo vykdoma didelė talka pernešti knygas į kitas patalpas. Skyriaus vyr. bibliotekininkė Svetlana Charsika sakė, jog nėra taip lengva perkelti apie 60 tūkst. leidinių. „Padėjo net rekonstrukciją vykdantys statybininkai. Knygas nešiojome ne rankomis, o perkėlėme bibliotekos konvejeriu. Kitaip tikrai nebūtumėme per tiek laiko suspėję“, – pasakojo S. Charsika.

Visoje A. Mickevičiaus bibliotekoje skaitytojų aptarnavimas yra kompiuterizuotas. Tačiau Vaikų literatūros skyriuje – ne. Dėl to taip pat kalta rekonstrukcija.

Kelią parodo pėdutės

Naujos vaikų literatūros skyriaus patalpos įsikūrusios antrajame aukšte. Kadangi biblioteka didelė, darbuotojai pasirūpino, jog vaikai nepaklystų.

Kelias nuo pat paradinių durų iki mažųjų skyriaus nutiestas nedidelėmis popierinėmis oranžinėmis pėdutėmis.

Paimti knygos keliauja į požemį

Naujose patalpose sukauptas apie 60 tūkst. knygų fondas netelpa. Todėl lentynose sudėlioti populiariausi ir skaitytojų grąžinti leidiniai. Visa likusi dalis laikoma saugykloje, bibliotekos rūsyje.

Jeigu moksleiviui prireikia knygos, kurios nėra lentynose, bibliotekininkės keliauja į požemį 300 m ir tiek pat atgal. „Tarpusavyje pajuokaujame, kad reikėtų įsigyti riedučius, nes neturime lifto. Vienu kartu nueiname gerą puskilometrį. Ir taip ne kartą per dieną“, – pasakojo vyr. metodininkė Daiva Slavinskienė.

Skaityti skatina garbės lenta

Dar nepravėrus Vaikų literatūros skyriaus durų, šalia, ant sienos, galima pastebėti įrėmintus plakatus. Tai garbės lenta. Joje skelbiama, kas perskaitė daugiausiai knygų. Šiuo metu absoliutus čempionas – Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos ketvirtokas Nikolajus Elkana Eimutis. Jis 2010 m. perskaitė 141 knygą.

Garbės lentoje puikuojasi ne tik aktyviausi skaitytojai, bet ir populiariausių rašytojų bei leidinių sąrašas. Pradinių klasių moksleivių nuomone, geriausia autorė 2010 m. – Astrida Lindgren, o „Hario Poterio“ istorija tapo populiariausia knyga.

5-10 klasių mokiniai savo simpatijas atidavė vampyrų istorijų kūrėjai – Stefani Majer (Stephenie Meyer), o skaitomiausia istorija tapo Melvino Burgeso (Melvin Burgess) „Heroinas“.

Vyr. bibliotekininkė S. Charsika sakė, jog dabar laukia aktyviausiųjų skaitytojų nuotraukų. Iš jų bus pagamintos didesnės reprodukcijos ir pakabintos skyriuje.

Patalpinta: Naujienos