Vienybės aikštėje – pasišildyti prie aukuro ir paminėti Nepriklausomybės atkūrimo

,,Dar ne vakaras, tai dar ne vakaras,
Yra kelias į tolį, į būtį…“ (P. Meškėla)

Kostas Smoriginas atliko vieną įsimintiniausių savo dainų: „Paukščiai“. Autoriaus nuotr.

Ši ir kitos lietuvių atmintyje įsirėžusios dainos Kovo 11 – osios minėjime buvo girdimos Laisvės alėjoje, centrinėse miesto gatvėse bei užkampiuose, o garsiausiai – Vienybės aikštėje, kur vyko šventinis koncertas „20-asis Laisvės pavasaris”. Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje kauniečių bei miesto svečių laukė ir savo dainomis dalijosi roko atlikėjai: Povilas Meškėla ir Jeronimas Milius, dainuojamosios poezijos atstovas Kostas Smoriginas bei džiazo vokalistė Neda Malūnavičiūtė.

Vakare vykęs koncertas vainikavo visus dienos renginius: iškilmingą Valstybės ir Vyčio kryžiaus ordino vėliavų pakėlimą, Šv. Mišias Arkikatedroje bazilikoje, trispalvę akciją ,,Laisvės žiedai“, Kauno moksleivijos eiseną – akciją „Laisvės garsai” nuo Vienybės iki Nepriklausomybės aikštės bei kitus.

Neda koncerte kvietė susirinkusius pasinerti į pasaką. Autoriaus nuotr.

Koncertas prasidėjo 18 val., ant scenos užlipus Nedai, P. Meškėlai, J. Miliui ir K. Smoriginui. Visi jie atliko dainą ,,Imk mano ranką, brolau“, parašytą dar 1991 metais, iš karto po tragiškų Sausio 13-osios įvykių. Žiūrovai, išgirdę vienas svarbiausių Lietuvos istorijai dainų, pritariamai lingavo, mosavo rankomis ir į viršų kėlė trispalves.

Savo dainomis su kauniečiais dalijosi Neda, tą vakarą atlikusi vienus žinomiausių kūrinių iš savo repertuaro: ,,Šalia“, ,,Eilinė diena rojuj“, ,,Pasaka“ bei ,,Pasakų šalis“. Minėjimo metu atlikėja vis ragino žiūrovus pasinerti ir keliauti į pasaką, kartu kurti Lietuvos valstybę. Susirinkusieji Nedai negailėjo audringų ovacijų, o pasibaigus jos kūriniams netilo šūksniai: ,,Pakartot, pakartot!“ Deja, žiūrovų nusivylimui, atlikėja tęsė savo programą dainų nekartodama, atlikdama vis kitas.

Sugrįžti į gimtąjį miestą, Kauną, bei pasveikinti kauniečius ir miesto svečius su Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiu, suspėjo ir K. Smoriginas. Nors atlikėjais solo atliko tik vieną dažniausiai savo atliekamų dainų ,,Paukščiai“, tačiau plojimai dar ilgai netilo: Laikinoji sostinė įrodė, kad K. Smoriginas – laukiamas svečias. Po minėjimo Kaune teatro ir kino aktorius, o taip pat ir kiti tą vakarą koncertavę atlikėjai Kaune, išskubėjo į Vilnių, kur vyko šventinis koncertas ,,Tikime laisve“.

Vienybės aikštę užpildė gausus būrys jaunimo.

Koncerto metu Vienybės aikštė buvo sausakimša – pamatyti atlikėjus ir pasiklausyti jų atliekamų dainų bei sveikinimo žodžių skubėjo ir jaunimas, ir kiek vyresnio amžiaus žmonės. Tie, kurie netilpo aikštėje, lipo ant Vytauto Didžiojo karo muziejaus laiptų, aikštėje stovinčių suoliukų. Koncerto metu žiūrovams buvo dalijamos popierinės Lietuvos trispalvės vėliavėlės.

Aikštėje skambančias dainas, pasirodymus ir sveikinimo žodžius papildė pirotechninės instaliacijos, sukėlusios žiūrovų džiaugsmingus šūkius ir ovacijas. Skambant paskutinei dainai į orą buvo paleisti gausūs fejerverkai, kauniečių ir miesto svečių palydėti šūksniais.

Nors minėjimo metu daugelis pasigedo miesto mero Andriaus Kupčinsko ir kitų garbių Kauno miesto gyventojų sveikinimų, tačiau kauniečiai ir miesto svečiai Vienybės aikštę paliko su šypsena veide. Miestiečiai džiaugėsi, kad Nepriklausomybės atkūrimą kartu su jais paminėjo žymūs Lietuvos atlikėjai, o šventinio koncerto metu buvo galima pasišildyti prie aukuro, kuriame niekada negęsta ugnis, ir kuris Kovo 11 – osios vakarą buvo gausiai papuoštas gėlėmis.

Patalpinta: Rašiniai