Knygos per žmones apie žmones

11-oje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje leidykla „Laisvos valandos“ pristatė aštuonis leidinius apie Lietuvoje žinomus žmones. „Mes tyrėme užsienio rinką, ten apie žinomą asmenį turi būti išleistos kelios knygos. Tarkim Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barakas Obama turi 5–6 biografijas, bulvarinės spaudos žvaigždė Paris Hilton 3–4. Lietuvoje to nėra. Taigi mes radome laisvą vietą rinkoje ir pradėjome ją pildyti, net galime sakyti, kad patys padarėme vadinamąjį biografijų „bumą“,– kalbėjo leidyklos „Laisvos valandos“ knygų leidybos skyriaus vadovas Jaunius Lingys, – Kiekviena biografija yra įdomi, bet mes domimės pop žvaigžde. Išleidome dainininkų, TV žvaigždžių biografijas.“

Biografijos, memuarai, dienoraščiai, laiškai, atsiminimų knygos – tai leidiniai, pastarąjį pusmetį sparčiai pildantys knygų rinką.

Žurnalistinių romanų, paremtų žymių žmonių išgyvenimais, pagrindinis tikslas – ne tik supažindinti skaitytojus su žmogaus gyvenimu, bet ir suteikti galimybę pasinerti į prisiminimus.
„Skaitydami knygą žmonės judina savo prisiminimų vandenyną, kurį kiekvienas papildo nuo savęs“,– sakė knygos „Nes nežinojau, kad tu nežinai. Knyga apie Vytautą Kernagį“ autorė Rūta Oginskaitė.

Šioje knygoje per vieną asmenį yra kuriamas visos kartos portretas. Tai patvirtina teatro kritikas Vaidas Jauniškis: „Knyga ne apie Vytautą Kernagį. Tarsi per tą žmogų atrasta 8-ojo dešimtmečio karta, tas laikas. Skaitant tai yra vienas didžiausių malonumų. Kai atmintis šlubuoja, vienam atrodo vienaip, kitam – kitaip, ir atmintis, be abejo, kuo labiau ji tolsta, tuo labiau būna apgaubiama romantinės auros ir turi savo reikšmės tam tikruose įvykiuose. Skaitytojas gali ginčytis dėl išvadų ir pasakojimo, jis gali susidaryti savo portretą ir tai yra vienas didžiausių nuopelnų.“

Meilės Jančorienės biografinės knygos „Pasivaikščiojimas su Larisa Kalpokaite“ pristatyme knygos herojė – aktorė Larisa Kalpokaitė sakė: „Knygoje pasakiau toli gražu ne viską, nes nemanau, kad visa mano patirtis yra įdomi, juk mūsų visų patyrimai yra praktiškai vienodi, tik situacijos skirtingos, bet variacijos tokios pat. Todėl žmonės per save gali suprasti mane“.

Nuo prisiminimų neįmanoma atsiriboti, o svarbių, artimų žmonių biografijos juos tik suaktyvina. Versdami biografinės knygos puslapius, skaitytojai turi galimybę prisiminimais grįžti į jiems padariusio įtaką žmogaus aplinką ir kartu rekonstruoti savo atmintį. Tai veikia kaip spektaklis, kai scenoje pamatai aktorius, vaidinančius tavo paties išgyventą istoriją, pastebi kitas įvykio puses ir imi vertinti tuos įvykius naujai.

Patalpinta: Rašiniai