Vaikai, gandrai ir pagrobimas

Gyvename falo kulto amžiuje, kuomet laimės ir dvasinės ramybės mėginama pasiekti tenkinant seksualinius poreikius. Meilės svajonė – tai paslaptis, kurią atrakinti galima tik tikėjimo kontekste, o vaikams reikia padėti suprasti, kaip pasiekti meilės grožį ir apsaugoti juos nuo linksmuoliško, kitaip tariant, homoseksualaus gyvenimo būdo.

Tokias ir panašias mintis dėstė Tarptautinio teologijos instituto Austrijoje dėstytojas Gintautas Vaitoška.

Naujausia G. Vaitoškos knyga „Kas iš vaikų pagrobė gandrą?“ – tarsi vadovėlis tėvams vaikų seksualinio auklėjimo, lytiškumo klausimais, paremtas išskirtinai krikščioniškomis tiesomis ir vertybėmis. Pristatyme dalyvavę internetinio naujienų portalo Bernardinai.lt vyriausiasis redaktorius Andrius Navickas ir kunigas Ričardas Doveika kalbėjo apie informacijos pertekliaus grėsmę vaikams, iš jų atimtą skaistumą, moralinio auklėjimo stoką. Taip pat priminta apie, jų teigimu, vien neigiamas homoseksualų viešumo visuomenėje bei lytinės tapatybės idėjų plitimo pasekmes.

Knygos pagrindinis personažas laukinis, įkūnijantis Vakarų kultūrą, kaltinamas gandro pagrobimu, t.y. gimties tikrumo naikinimu, nekaltumo atėmimu. Svarstoma, ar laukinis gali būti laimingas. Remiantis katalikiškomis dogmomis aiškinama, ką apie gimimą kalbėti vaikams ir jaunimui. Nagrinėjama, kaip nedarni šeima ir sielos žaizdos gali pakeisti seksualinį potraukį, gvildenamos susilaikymo, santuokos, aborto temos.

„Gera knyga, parašyta taip, kaip reikia parašyti“, – įsitikinęs A. Navickas. Pristatymo metu kaip neginčytina priminta Romos katalikų bažnyčios pozicija šiais klausimais, išreikštas susirūpinimas prieštaringų idėjų sklaida.

Didžiausią auditorijos susidomėjimą sukėlė homoseksualumo tema – vieni piktinosi gegužę planuojamomis rengti eitynėmis, kiti baiminosi, jog palaipsniui krikščioniškai mąstantys žmonės taps mažuma, dings vertybės bei moralė, treti įžvelgė vykstančią senų ir naujų seksualinių pažiūrų kovą. Tarp kovingai nusiteikusių buvo ir knygos autorius Gintautas Vaitoška: „Kas laimės, kol kas neaišku. Bet, manau, mes laimėsim“.

Patalpinta: Rašiniai