Paauglystės kelio ženklai

Ankstyvą sekmadienio rytą Litexpo konferencijų salės duris nedrąsiai varstė moteriškoji skaitytojų auditorijos dalis. Mergaitiškas klegesys ir drovūs kikenimai išdavė, jog čia bus pristatyta penkių autoritetingų specialisčių paruošta mergaitės knyga „Nuo ančiuko iki gulbės“. Leidinio autorės psichologė Edita Čekuolienė, gydytoja – ginekologė Vaiva Eringytė, dizainerė Julija Žilėnienė, dietologė Jūratė Dobrovolskienė ir ekonomistė Rūta Vainienė įsitikinusios: „Paauglystė – ne liga“. Atsisakiusios įsakmaus tono, moterys ryžtasi nutiesti paauglystės kelio ženklus besiformuojančiai asmenybei.

Leidinio pristatymą neatsitiktinai pradėjo E. Čekuolienė. Psichologė parengė bene didžiausią mergaičių knygos dalį, skirtą psichologinėms paauglių gyvenimo peripetijoms. Autorė dalijo patarimus, kaip spręsti nevaldomus emocijų protrūkius, bendrauti su draugais, pažinti besikeičiantį jautrų vidinį pasaulį bei pabrėžė būtinybę suteikti savęs pažinimo dovaną jaunai, pasimetusiai merginai.

„Žinojimas mums duoda laisvę, todėl ir ši knyga skirta padėti paauglėms suprasti, kas su jomis vyksta, kas dar vyks, jog šis amžiaus tarpsnis jų neužkluptų netikėtai. Tai knyga, kurios nereikia skaityti nuo pradžios iki galo, tai knyga, kurią reikia naršyti, ir grįžti prie jos tuomet, kai norisi patarimo“, – kalbėjo E. Čekuolienė.

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė susirinkusioms paauglėms kalbėjo apie anoreksijos bei bulimijos žalą ir iškreiptą „moters – pagaliuko“ įvaizdį visuomenėje. Autorė priminė, jog beveik 80 procentų anoreksijos atvejų yra mirtini, todėl ir knygoje „Nuo ančiuko iki gulbės“ daug dėmesio skirta paauglių mitybai.

Gydytoja – ginekologė Vaiva Eringytė, pradėdama kalbėti apie intymiausius paaugles kamuojančius klausimus, pirmiausia priminė pagrindinį knygos tikslą – pakelti Lietuvos jaunų mergaičių orumą. V. Eringytė įsitikinusi, jog knyga ne tik informuoja, bet ir suformuoja naują, humanistinį požiūrį į bręstančią moterį.

„Per televiziją ir kitas žiniasklaidos priemones nuolat buvo kuriamas kosmopolitinės, netautinės merginos įvaizdis ir, galimas dalykas, jog ši knyga, kurios tiražas yra didelis ir kuri buvo pristatyta daugelyje mokyklų, padės pamatyti kitokį įvaizdį“, – samprotavo V. Eringytė.

Dizainerė Julija Žilėnienė susirinkusioms skaitytojoms pabrėžė, jog universalaus grožio recepto nėra, todėl leidinio skyriuje apie grožį ir madą ji visų pirma skatina pasitikėti savimi, suvokti savo kūno privalumus ir trūkumus, išmokti makiažo paslapčių bei atrasti individualų stilių. Dizainerė, kalbėdama apie madų pasaulio verslą, pritarė dietologei J. Dobrovolskienei ir įspėjo paaugles, jog tai, kas tinkama mados žurnalų viršeliams, nebūtinai turi tapti jaunos merginos siekiamybe.

Išklausiusios penkių žinomų Lietuvos moterų bendro kūrinio pristatymą, paauglės būriavosi prie jaukiai baltos autografų sofutės, kur savo mergaitiškomis paslaptimis dar kartą dalijosi su pakiliai nusiteikusiomis autorėmis bei savo mamomis. Šiltas ir betarpiškas susitikimas su leidinio sumanytojomis puikiai atspindėjo knygų mugės šeimos dienos idėją.

Patalpinta: Rašiniai