Britų istorikas pristatė knygą apie Staliną

Vilniaus knygų mugėje viešėjo žymus istorikas, biografijos žanro meistras Simonas Sebag Montefiorė, kuriam šlovę atnešė Rusijos istorijos tyrinėjimai. Svečias iš Didžiosios Britanijos pristatė savo naują knygą „Stalino jaunystė“.

Knyga „Stalino jaunystė“, autoriaus teigimu, sulaužys visus stereotipus apie garsųjį diktatorių, kurį dauguma įsivaizduoja kaip kraugerį žudiką. Biografija, parašyta dirbant su archyvais ir atliekant nuodugnius tyrimus, supažindins skaitytojus su kitokiu Josifu Stalinu: bankų plėšiku, gangsteriu, meilužiu. Knyga pasakoja apie garsiojo diktatoriaus kelią į šlovę, joje pateikiamos net pačios intymiausios Stalino gyvenimo detalės, kurių iki šiol niekas neviešino.

S. S. Montefiorė kritikai mano, jog britų kilmės istorikas niekada nesupras Rusijos istorijos taip, kaip žmogus, susidūręs su sovietų režimu. Autorius, taip pat parašęs knygą „Stalinas: raudonojo caro rūmai“, teigia, jog kritikų nepalaikymas yra suprantamas, tačiau gana perspaustas, nes rinkdamas medžiagą knygai, S. S. Montefiorė ne tik dirba su archyvais, dokumentais ir slaptais laiškais, bet ir kalbina įvairius žmones, siekdamas sužinoti net tai, kaip kvepėjo staltiesės Kremliuje.

Naujausia autoriaus studija vadinasi „Jerusalem: the Biography“. Šioje knygoje bus atskleistas naujas požiūris į Artimųjų Rytų istoriją.

Patalpinta: Rašiniai