3-oji akis

Nors Vilnius ir nebepretenduos tapti Pasaulio knygų sostine 2012 metais dėl tam tikrų susidarusių aplinkybių ir iškilusių keblumų, tačiau tradicijos surengti Vilniaus knygų mugę, neatsisakyta. Šiemet ji jau 11 kartą buvo pristatyta Lietuvos sostinėje. Per keturias mugės dienas ją aplankė beveik 60 tūkstančių Lietuvos ir užsienio gyventojų.

Šeštadienis – nekasdienių pasimatymų diena. Taip buvo parašyta Knygų mugės programoje. Ir ištiesų, susitikti su Doloresa Kazragyte, Vytautu Ažušiliu, Rolandu Rastausku ar Leonidu Donskiu pavyksta nekasdien. Ne tik susitikti, bet kartu ir pabendrauti, paspausti ranką ar paprašyti savo parašą ant knygos ,,užraityti“. Visa tai iš tikrųjų yra nepaprasti pasimatymai.

Savo akimis pamatyti, sužinoti, užsirašyti ir pasidalinti su kitais vykome ir mes, žurnalistikos bakalauro studijų programos pirmojo kurso studentai. Redakcijai davę ,,3 – osios akies“ vardą ir pasiryžę informuoti skaitytojus apie tarptautinės knygų mugės įvykius.

Vienuolika narių vienijanti komanda ėjo į, mūsų galva, pačius įdomiausius renginius ir pasimatymus. Pripažįstame, kad visur nesuspėjome, nes jų buvo tiek daug, kad į vienur kiek ir vėlavome, kitur net ir nespėjome, tačiau į kai kuriuos tos dienos įvykius bėgte bėgome – taip smalsu buvo išgirsti Rolando Kazlo skaitomas Vlado Šimkaus eiles ir sužinoti Brailio rašto subtilybes.

Beveik 60 tūkstančių lankytojų sulauksi Knygų mugė įrodė, kad Lietuva – tebėra gausiai skaitantis kraštas. Šalis, kur žmonės su didžiuliu noru renkasi, perka ir skaito knygas. Galbūt čia nepamirštas vienintelis Europos šalyse vykęs slaptų knygų gabenimas būtent mūsų šalyje ir žodis ,,knygnešys“, kurį Europa sunkiai supranta, nes nežino jo reikšmės? Tikriausiai, viskas lietuvio kraujyje – noras kuo daugiau pažinti iš knygų.

Patalpinta: Komentarai, Nuotraukos