Svajonė ir Paulius Stanikai – fotografijos, kino, keramikos, skulptūros menininkai

Svajonė ir Paulius Stanikai. Autorius nežinomas. Lietuvos dailininkų sąjunga, iš žurnalo „Dailė“ (2008/2) archyvo.
Svajonė ir Paulius Stanikai. Autorius nežinomas. Lietuvos dailininkų sąjunga, iš žurnalo „Dailė“ (2008/2) archyvo.

Svajonė ir Paulius Stanikai drauge kuria jau beveik 25 metus. Jie savo kūrinius yra pristatę ne tik Lietuvoje, bet ir Estijoje, Čekijoje, Lenkijoje, JAV, Vokietijoje ir kitose pasaulio šalyse. Šie menininkai neapsiriboja viena sritimi: jų darbų sąraše vietos sau randa fotografijos, filmai, piešiniai, keramika, skulptūros. Jų kūriniai 2003 metais atstovavo Lietuvai 50-oje Venecijos bienalėje. Menininkų kūrybą galima išvysti Vilniaus Nacionalinėje dailės galerijoje, kur eksponuojamos Svajonės ir Pauliaus Stanikų fotografijos „Ugnies eilės“.

Kaip straipsnyje apie poros darbus rašė Lietuvos paviljono Venecijos bienalėje komisaras Christian Caujolle, jie pabrėžia „visapusiškumą, žmogaus būseną, įtampą tarp atsiradimo ir išnykimo, tarp didingumo ir atsitiktinumo, tarp grožio, kurio nuolatos laukia išbandymai ir nusenimo, nesvarbu, ar jis būtų fizinis, sąlygojantis kūno suirimą, ar retoriškas“.

„Stanikai – tai menininkai, kurie profesionaliai valdydamišiuolaikinio meno instrumentus, negailestingai apnuogina  žmogaus prigimtį, dažniau – tamsiąją jos pusę. Jų kūryboje apstu klasikos ir avangardo, apeliavimo į žiūrovo emocijas ir intelektą, jie dažnai provokuoja atviromis formomis. Jų kūryba yra patekusi ne tik į lietuvišką, bet ir į tarptautinį meno parodų kuratorių ir kritikos diskursą, “ – apie S. ir P. Stanikus pasakoja juos premijai nominavusio Tarptautinių kultūros programų centro direktorė Saulė Mažeikaitė.

Šeimos darbų pavyzdžiai.

Patalpinta: Publikacija