Jaunasis tinklaraštininkas kuria gerą „blogą“

Jurgelionis - kleiva
Galvos skausmą Andriui sukelia laiko stygius, dėl kurio tinklaraštį teko šiek tiek apleisti. Asmeninio archyvo nuotr.

Užtikrintą „klausau“ girdžiu kitame „Skype“ tinklo gale: jauniausiam Lietuvoje tinklaraštininkui, „Kleiva.lt“ autoriui, keturiolikmečiui Andriui Kleivai interviu  – ne naujiena: šis  – jau ketvirtas. Su jaunuoju internautu internetu kalbamės apie mokslus, laisvalaikį ir, žinoma, internetą.

Mokslai

Mokausi Palangos Baltijos pagrindinėje mokykloje, aštuntoje klasėje. Užklasinės veiklos – „kalnai“, tačiau mokslai nenukenčia: jei pritrūksta laiko, pirmenybę teikiu mokslams. Štai jau kelias savaites neatnaujinau blogo. Praėjusių metų pažymių vidurkis – 9,9, todėl tėveliai neniurzga.

Arčiausiai širdies – humanitariniai mokslai: kalbos, istorija, geografija. Nors kažkada svajojau apie programuotojo darbą, požiūris pasikeitė ir ateityje norėčiau studijuoti žurnalistiką ar politologiją: nesinori kiaurą dieną mirkti prie kompiuterio rašant kodus.

jurgelionis - infografikai skaiciai

Laisvalaikis

Laisvalaikiu mėgstu skaityti knygas. Dažniausia skaitau istorines, geografijos, nors nevengiu ir grožinės literatūros. Paskutinė knyga, kurią perskaičiau – Martos Hillers „Moteris Berlyne“.

Nuo mokslų ir kompiuterio atsipalaiduoju sportuodamas. Penkerius metus lankiau sportinius šokius, tačiau nusibodo. Šiais metais eidamas gatve pamačiau iškabą siūlančią ateiti žaisti tenisą. Susidomėjau ir dabar laisvalaikį leidžiu teniso kortuose.

„Socportalai“

Kaip ir visi buvau užsiregistravęs „One.lt“, tačiau netrukus pamačiau, koks „išsigimęs“ šis portalas. Kaip žmogus, mėgstantis fotografuoti, negaliu žiūrėti į fotografijas, kuriose paauglys fotografuoja pats save veidrodyje arba nudelbęs akis į viršų.

Naudojausi „Frype.lt“, nes jis man visada atrodė kultūringesnis, tačiau pastebėjęs, kad daug lietuvių „persikelia“ į „Facebook“, nutariau tai padaryti ir aš. Ten šiuo metu mane ir galima rasti.

Pradžia

Prieš padėdamas rimtai rašyti į dabartinį savo tinklaraštį, jų buvau prikūręs devynias galybes, tačiau prie nė vieno nedirbau taip rimtai. „Kleiva.lt“ su draugų – programuotojų pagalba sukūriau prieš dvejus metus, kai buvau dvylikos. Pradėjau publikuoti jame savo mintis ir man patiko, kad žmonės ateina, skaito, pakomentuoja, pasidalina patirtimi, idėjomis. Įdomu sužinoti skaitytojų nuomonę ta tema, net jei ji prieštarauja mano nuomonei. Tiesa, netoleruoju tokių komentatorių, kurie savo komentarais bando įžeisti kitus. Stengiuosi kurti gerą „blogą“ – be keiksmažodžių ir įžeidinėjimų.

Ekologija

Tinklaraštyje rašau kino filmų apžvalgas, bet pastaruoju metu daugiausia įrašų susiję su informacinėmis technologijomis. Esu aistringas fotografas ir keliautojas, todėl tinklaraštyje gausu fotografijų. Vengiu rašyti apie Lietuvos „žvaigždes“, skandalus.

Perskaitęs keletą knygų, susidomėjau ekologija ir pradėjau apie ją rašyti. Darau tai ne todėl, kad šiuo metu ši tema labai populiari, bet todėl, kad man pačiam tai labai rūpi. Supratau, kad, jei nerūšiuosime šiukšlių, toliau teršime gamtą dujomis, gali baigtis liūdnai. Be to, populiariausias įrašas mano tinklaraštyje parašytas ekologijos tema – apie vėjo jėgaines.

Ateityje tematika neturėtų keistis, o „blogo“ vaizdą ketinu pakeisti. „Blogas“ artimiausiu metu tikrai neišnyks, tik dėl suintensyvėjusių mokslų rašau vis rečiau.

http://www.blogologas.lt/ informacija
http://www.blogologas.lt/ informacija

Reklama

Mano tinklaraštyje yra tik viena apmokėta reklama – „Pigūs lėktuvų bilietai“, visi kiti reklaminiai skydeliai – nuorodos į draugų puslapius. Reklamos užsakovai vis dažniau savo produkto reklamas bando dėti į „blogus“. Neabejoju, kad bus tokių tinklaraštininkų, kurie pasiduos reklamos užsakovų spaudimui ir ims iš to pelnytis dėdami kalnus „banerių“, tačiau tikiuosi, jog bus ir entuziastų, kurie išliks sąžiningi savo skaitytojams ir tai reklamą dės saikingai.

Nuoširdumas

Stengiuosi būti aktyvus „blogerių“ bendruomenės narys: nuolat skaitau kitų žmonių tinklaraščius, o jei tema, kuria rašau, jau yra rašęs kas nors kitas, visada stengiuosi įdėti nuorodą į jo „blogą“, kad mano skaitytojai turėtų galimybę sužinoti daugiau nei galiu pateikti aš. Visada stengiuosi dalyvauti tinklaraštininkų konferencijose „LogIn“ ir „BlogIn“.

Tris vasaras iš eilės Palangoje organizavau tinklaraštininkų susitikimą „BlogOut“. Joje stengiuosi sukurti tai, ko pasigendu „LogIn“ ir „BlogIn“ susibūrimuose – nuoširdumo ir paprastumo. Daugelis tokių konferencijų būna labai oficialios, rimtos. „BlogOut“ idėja, kurią sėkmingai įgyvendiname – suburti tinklaraštininkus, kad šie galėtų neformaliai, atvirai pabendrauti, padiskutuoti. Žinoma, visada turime ir keletą pranešimų.

Pirmasis „BlogOut‘as“ vyko tiesiog paplūdimyje, tačiau kitas dvi jau rengėme patalpoje, įsteigėme ir simbolinių prizų. Teko ieškoti rėmėjų pagalbos ir nė viena įmonė neatsisakė padėti. Vadinasi, esame svarbūs ne tik patys sau.

Patalpinta: Publikacija