Pusvalandis „Pilies“ galerijoje

mailgaleri

Vieta: Pilies g. 12

Jūsų dėmesiui: nuo spalio 6 d. iki spalio 28d.

Kaina: 1 Lt

Pilnoje kavinių ir visada judrioje Pilies gatvėje atsirado vieta pasislėpti. Čia neseniai atidaryta meno galerija – vienos verslininkės išsipildžiusi svajonė.

Ir aš skubėdama Pilies gatve, pastebėjau kairėje gatvės pusėje masyvias duris ir plakatus, skelbiančius apie menininkų darbus šioje galerijoje. Susidomėjau. Vos įėjusi buvau įspėta – „susimokėki 1 litą“. Anot galerijos savininkės Danguolės Stachuros, tai „švaros mokestis“ – valytojai, prižiūrinčiai švarą salėse ir apsaugai, saugančiai brangius menininkų darbus.

Pirmoji paroda, pristatoma lankytojams, yra tarsi triptikas. Joje galima išvysti trijų menininkų darbus. Mane, tiesą sakant, sudomino tik Sigito Staniūno „Spalio properšos“ ir Davainio Tautvydo „Dervišai sukasi tyliai“.

Sigito Staniūno parodos pavadinimas puikiai atspindi darbų tematiką ir koloritą. Visi kūriniai persmelkti rudens nuojauta, melancholija ir nostalgija. O paveikslų koloritas tik dar labiau sustiprina šitą įspūdį: rusva, rausva, raudona, žalia, geltona, ruda, juoda spalvos žaidžia drobėje. Primena rudenišką klevą ir jo žemėn įleistas šaknis. Mano nuomone, ši keistoje vietoje, rūselyje, įsikūrusi galerija yra itin tinkama aplinka šiems ilgesį pažadinantiems paveikslams eksponuoti. Iš tiesų, šio autoriaus darbai sudaro didžiąją daugumą visų galerijoje eksponuojamų paveikslų. Kaip teigia galerijos savininkė, ši paroda turės tęsinį, nes pasauliui neparodytų Sigito Staniūno darbų dar yra labai daug.

Mano dėmesį prikaustė psichodeliniai Davainio Tautvydo darbai. Jis žaidžia optiniu menu ir sukuria optines apgaules. Žmonių akis, deja, tiki tuo, ką mato. Todėl žiūrint į šio dailininko darbus, atrodo, kad jam pavyko suteikti jiems gyvybės, dovanoti judesį. Tiesą sakant, šie darbai galbūt ir neturėtų tiek daug šarmo, jeigu ne jų  pasąmonės žaismą įelektrinantys pavadinimai, tokie kaip „360 g mano sapnų“. Jei autorius turėjo intenciją priversti žmogų pasinerti į jo paveikslus – dailininkui pavyko. Šie darbai tarsi hipnotizuoja, įtraukia į save ir vėlei išspjauna parodos lankytoją.

Naujos galerijos kone pačioje Senamiesčio širdyje debiutą vertinčiau teigiamai. Tikrai verta nueiti, jei negaila iš karto susimokėti „ švaros“ mokesčio.

Patalpinta: Publikacija