Lionginas Abarius – kompozitorius

lionginas abarius

Daugiau kaip keturiasdešimt metų  kompozitorius Lionginas Abarius yra visų Respublikinių dainų  švenčių dirigentas. Kompozitorius apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordino Komandoro kryžiumi. Taip pat Lietuvos muzikos akademijoje jam suteiktas profesoriaus vardas.

Lionginas Abarius su muzika susijęs nuo pat vaikystės. Būdamas septyniolikos, savarankiškai grojo vargonais. Ūgtelėjęs solinio dainavimo ir chorinio dirigavimo mokėsi Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje. Vėliau mokslo sėmėsi valstybinėje konservatorijoje. Studijuodamas buvo Vilniaus medicinos darbuotojų dainų ir šokių ansamblio chormeisteris, vadovavo Pavilnio kultūros namų chorui.

Vienas ryškiausių Maestro kūrybos laikotarpių – kai net 18 metų vadovavo Valstybiniam televizijos ir radijo chorui. Į kolektyvą sutelkė daugiau kaip 60 dainininkų, „išvarė plačią muzikinės kultūros vagą“. Chorą išmokė apie 1000 įvairių epochų ir stilių kūrinių ir surengė per 700 koncertų Lietuvos miestuose ir miesteliuose bei svetur. Dirigentas daug dėmesio skyrė lietuvių muzikai, tačiau propagavo ir užsienio klasikų bei šiuolaikinių kompozitorių kantatų ir oratorijų žanro kūrinius.

Kompozitoriaus kūryboje vyrauja religinės ir pasaulietinės muzikos kūriniai, harmonizuotos lietuvių liaudies dainos, kūriniai žinomų lietuvių poetų tekstais chorams ir solistams. Maestro visada siekė kurti muziką, pagrįstą lietuvių liaudies kūrinių melodika.

Pristatyme skamba kompozitoriaus sukurta daina Maironio žodžiais „Už Raseinių ant Dubysos“. Kūrinį atlieka vyrų choras „Vytis“.

Patalpinta: Publikacija