Algirdas Budrys – klarnetininkas

budrysKlarnetininkas profesorius Algirdas Budrys – žymus Lietuvos kultūros ir meno veikėjas, nusipelnęs pedagogas, nenuilstantis šiuolaikinės lietuvių bei užsienio kompozitorių kūrybos propaguotojas.  Jis minimas tarp 40-ties geriausių pasaulio klarnetininkų 1989 m. Pamelos Weston sudarytoje knygoje „Pasaulio klarneto virtuozai“. Už nuopelnus muzikos menui profesorius Algirdas Budrys 1999 m. apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, jam paskirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija.

Keturiasdešimt penkerių metų pedagoginę patirtį turintis Algirdas Budrys, išaugino ne vieną pučiamųjų instrumentų atlikėjų, pedagogų kartą Lietuvoje, kurie aktyviai koncertuoja su mūsų šalies orkestrais, o taip pat ir skaito paskaitas ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Egipte, Vokietijoje, JAV, Izraelyje. Ypač minėtini tarptautinių konkursų laureatai klarnetininkai A. Doveika, A. Taločka, A. Daukšys ir saksofonininkas P. Vyšniauskas.

Profesorius A. Budrys meistriškumo pamokas vedė Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir JAV universitetų studentams. Sektinu pavyzdžiu jaunajai atlikėjų kartai Algirdas Budrys laikomas dar ir todėl, kad pats aktyviai koncertavo. Nuo 1958 metų A. Budrio sugrota apie pustrečio tūkstančio koncertų, gastroliuota garsiausiose SSRS salėse, daugelyje Europos ir pasaulio šalių (JAV, Kanadoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir Norvegijoje), dalyvauta tarptautiniuose muzikos festivaliuose Maskvoje, Sankt Peterburge, Prahoje, Budapešte ir Kijeve.

A. Budrys labai prisidėjo prie šiuolaikinės užsienio bei lietuvių kompozitorių kūrybos puoselėjimo, ypatingai stengėsi populiarinti klarneto muziką, kad ji nuolat skambėtų koncertų salėse. Atlikėjui specialiai sukurta ir dedikuota pluoštas kūrinių, tarp jų – J. Juzeliūno, B. Gorbulskio koncertai, M. Lombardo, V. Barkausko, N. Rakovo, A. Rekašiaus, O. Balakausko, A. Šenderovo, F. Bajoro įvairių žanrų opusai. Didelė repertuaro dalis įrašyta Lietuvos radijo fondams (per 150 įrašų), septyniose solo ir kamerinės muzikos vinilinėse bei devyniose kompaktinėse plokštelėse.

Parengta pagal Lietuvos Nacionalinės filharmonijos pranešimą spaudai.

Patalpinta: Publikacija