Kasdienė spauda – dovana jaunimui

Živilės Kalibataitės nuotraukoje – šviežia Prancūzijos spauda
Živilės Kalibataitės nuotraukoje – šviežia Prancūzijos spauda
Prancūzijos vyriausybė bando nušauti du zuikius vienu šūviu: padėti nacionalinei spaudai, kenčiančiai nuo ekonominės krizės padarinių ir paskatinti jaunimą, kurio vos 10 procentų beprenumeruoja spaudos leidinius, daugiau skaityti. Sprendimas drąsus ir nepigus, bet demonstruoja stebėtiną valdžios ir žiniasklaidos solidarumą. Ar pritars iniciatyvai jaunieji Prancūzijos skaitytojai?

Spalio 27 dieną Prancūzijos kultūros ministras Frédéric Mitterrand galutinai patvirtino naują projektą pavadinimu „Man dovanotas laikraštis“  (pr. „Mon journal offert“), kuris leis Prancūzijos jaunimui nuo 18 iki 24 metų visus metus nemokamai prenumeruoti spaudos leidinius.

Apie savo didžiąją kampaniją, kuri turi pritraukti jaunimą domėtis spauda,  Frédéric Mitterrand buvo paskelbęs jau spalio 7 dieną Nacionalinės Asamblėjos kultūros reikalų komisijai, o dar prieš tai, sausio mėnesį, savo kalboje šį sumanymą minėjo ir Prancūzijos Respublikos prezidentas Nikolas Sarkozy. Tuomet buvo tikėtasi nemokamą spaudą jaunimui dovanoti kasdien, tačiau dabar šis projektas apsiribojo tik vienu egzemplioriumi per savaitę, bet tai irgi didelė dovana, nes skaitytojų skaičius, kaip numatoma, bus daugiatūkstantinis, o valstybei tai kainuos 5 milijonus eurų per metus.

Jau surasta apie 60 partnerių savanorių – nacionalinių, regioninių ir departamentų laikraščių, iš kurių jaunuoliai galės pasirinkti sau labiausiai patinkantį leidinį ir kartą per savaitę gauti jo numerį į namus.

Šis projektas sugalvotas atlikus tyrimą ir išsiaiškinus, jog Prancūzijos jaunimo, kuris skaito laikraščius kasdien, procentas stipriai krito per pastaruosius dešimt metų ir vos tesiekia 10%. Sumanyta šviesti jaunimą ir didinti spaudos populiarumą, kas taip pat turėtų padėti krizės paveiktai žiniasklaidai Prancūzijoje.

Projektu siekiama:

  • Pasiekti jaunųjų skaitytojų ratą, pasitelkiant nemokamą spaudą;
  • Įveikti sunkų krizės laikotarpį spaudoje;
  • Padidinti temų ir turinio, skirto jaunimui, kiekį;
  • Žiniasklaidos pastangomis įtraukti jaunimą į aktyvesnę diskusiją.

Nacionalinė programa „Man dovanotas laikraštis“ pradedama nuo spalio 30 dienos ir bus vykdoma visoje Prancūzijos teritorijoje.

Parengta pagal Prancūzijos kultūros ir komunikacijos ministerijos, Journalisme.com ir laikraščio „La Croix“ informaciją.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida