Du požiūriai į Indiją

Viktorijos Samarinaitės nuotrauka
Trečiadienio rytą Žurnalistikos instituto duris vėl pravėrė  Orientalistikos centro studentai. Šį kartą  žurnalistikos studijų programos antrakursių  užsienio žurnalistikos disciplinos paskaitoje svečiavosi ir žiniomis dalijosi keturios būsimosios indologės.

Indologijos studijų programos studentės būsimuosius žurnalistus supažindino su Indijos visuomenės struktūra, paaiškino, kaip yra sudaryta kastų sistema, kokios varnos egzistuoja. Taip pat Orientalistikos centro studentės atskleidė ir valdžios bei visuomenės nuomonių sankirtą: nors Indijos Konstitucija ir draudžia kastų sistemą bei imasi priemonių, siekdama sumažinti diskriminaciją prieš žemesnių varnų atstovus, visuomenėje toks gyvenimo būdas yra stipriai įsigalėjęs ir vis dar propaguojamas. Taip pat būsimosios indologės pristatė moters padėtį indų visuomenėje bei religinį Indijos gyventojų pasiskirstymą.

Žurnalistikos studijų programos studentai pateikė pagrindinius faktus apie šalį bei bandė suformuoti vaizdą apie Indijos žiniasklaidos sistemą. Anot jų, indų žiniasklaidos sistema yra viena didžiausių pasaulyje, tačiau ji yra pakankamai suvaržyta, jaučiamas spaudos laisvės trūkumas. Taip pat žiniasklaida yra stipriai paveikta Rupert‘o Murdoch‘o propaguojamos stilistikos.

Paskutinė  jungtinio seminaro dalis – diskusija, kurios metu dalyviai aptarė Indijos padėtį globaliniame kontekste, taip pat ieškojo bendrų  atsakymų į klausimus, kylančius kalbant apie indų  kultūrą, politikos bei žiniasklaidos sistemas.

Toks užsienio žurnalistikos disciplinos dėstytojos Linaros Bartkuvienės inicijuotas jungtinis Žurnalistikos instituto bei Orientalistikos centro studentų seminaras nėra paskutinis. Žurnalistikos studijų programos antrakursiai svečiuose dar turėtų sulaukti japonologijos bei turkologijos studijų programų atstovų.

Patalpinta: Auditorija