Apie Kiniją kartu su būsimaisiais sinologais

uz-sinologai04

Žvarbų trečiadienio rytą Baltojo kritiko kambario duris žurnalistikos programos II-ojo kurso studentai varstė kartu su šešiais universiteto sinologijos programos antrakursiais. Užsienio žurnalistikos disciplinos dėstytojos Linaros Bartkuvienės iniciatyva įvyko jungtinis seminaras, kurio metu studentai diskutavo apie Kinijos politiką, kultūrą ir žiniasklaidą.

Orientalistikos centro svečiai pristatė Kinijos ir JAV santykių tyrimą, atliktą anglų kalbos pratyboms. Pasak būsimų sinologų, Kinijos ir JAV santykiai yra paremti ir dažna abipuse baime, ir nuolatiniu varžymusi tarpusavyje. Ir, nors Kinijos viduje pastebima daug ekonominių problemų, studentų manymu, derėtų atsiriboti nuo Vakarų žiniasklaidos kuriamo Kinijos įvaizdžio, ir pripažinti, jog JAV taip pat nėra ekonomiškai stipri valstybė. Ši šalis yra įsiskolinusi daugeliui pasaulio valstybių, tarp jų ir Kinijai.

Žurnalistikos programos studentai savo ruožtu pateikė bendrus Kinijos bruožus ir jos žiniasklaidos ypatumus. Pranešėjai teigė, jog, pasitelkdama komunizmo ideologiją, Kinija pažeidžia žmogaus teises: varžo spaudos laisvę, nesirūpina aplinkosauga, o vardan galingosios valstybės įvaizdžio kenkia ne tik savo šalies piliečiams, bet ir atvykėliams.

Išklausę pranešimus abiejų programų studentai įsitraukė į diskusiją. Sinologijos programos studentai tvirtino, jog Kinijos kultūrą, kaip ir bet kurią kitą kultūrą, reikia suprasti ir gerbti tokią, kokia ji yra, o būsimieji žurnalistai laikėsi pozicijos, kad toleruoti valstybės politiką galima tik tada, kai ši nepažeidžia žmogaus teisių.

Ir žurnalistikos, ir sinologijos programų studentams dėstanti L. Bartkuvienė teigia, jog tokio pobūdžio jungtinis seminaras yra labai naudingas siekiant ugdyti kritinį mąstymą: „Kritinis mąstymas ugdomas tuomet, kai mūsų įgyti mąstymo modeliai susiduria su modeliais, kurie neatitinka mūsų supratimo apie reiškinį. Tai būdas pateikti savo požiūrį kitaip mąstantiems, mokytis apginti savo poziciją, nors galbūt ji nėra tokia, kaip daugumos“, – sako L. Bartkuvienė.

Patalpinta: Auditorija