Tradicija vs naujoves

idomesnis
Tradicinė žiniasklaida prieš internetinę versiją. Manto Čekaičio iliustracija

Vis daugiau žiniasklaidos kraustosi į internetą. Ar tai reiškia, kad tradiciniams, popieriuje spausdintiems  laikraščiams lemta išnykti? Kuri – tradicinė ar internetinė žiniasklaida turi daugiau privalumų? Apie tai – „Vakarų ekspreso“ popierinės ir internetinės versijos žurnalistų argumentų dvikova: laikraščio redaktoriaus pavaduotojas Martynas Vainorius prieš  atsakingą už www.ve.lt Tomą Gukauską.

Pagrindiniai privalumai

„Tradicinį laikraštį daug patogiau skaityti: norint rasti dienos naujienas nereikia daug naršyti kaip internete. Taip pat lengvai randi ir dominančius skelbimus. O jei kieno nuotrauka papuolė į laikraštį, jį gali pasidėti atminčiai“, – „popierinio“ laikraščio privalumus vardija „Vakarų ekspreso“ redaktoriaus pavaduotojas M. Vainorius.

Tačiau Tomas Gukauskas yra kiek kitos nuomonės. Jis teigia, kad žurnalisto darbe svarbiausia -operatyvumas. „Žmonės nori žinoti visą įmanomą informaciją iš karto po įvykio, o internetinė erdvė suteikia tokią galimybę“, – sako T. Gukauskas.

Patrauklumas

Tiek tradicinė, tiek internetinė žiniasklaida kovoja už skaitytoją, stengdamasi įvairiais būdais privilioti skaitytoją.

„Skaitytojams rengiame konkursus, socialines akcijas, diskusijas bendruomenei svarbiais klausimais. Suteikiame galimybę patiems skaitytojams pristatyti savo problemas specialiai tam skirtoje „Skaitytojo ekspreso“ rubrikoje“, – tradicinio laikraščio patrauklumo ženklus nurodo M.Vainorius.

Internetinės versijos redaktorius gali išvardyti ne mažiau skaitytoją viliojančių internetinės versijos galimybių: čia žmonės ne tik daug greičiau gauna informaciją, bet ji perteikiama ne tik žodžiu, bet ir video bei audio medžiaga. O interaktyviu bendravimu su skaitytojais internetinis laikraštis neabejotinai lenkia popierinį.

Tempas

Tradicinio laikraščio žurnalistas laiko rašyti turi iki maketavimo pradžios, o internetinio – kartais keliolika minučių. Tačiau internetinė erdvė leidžia autoriui rašinį taisyti, atnaujinti, papildyti, o skaitytojams juos tuoj pat komentuoti.

Apimtis

„Vakarų ekspresas“ – nuo 20 iki 28 puslapių. Jame kasdien spausdinama maždaug 24 rašiniai. „Kasdien www.ve.lt pateikiamos 20-25 naujienos iš Klaipėdos regiono, o dar pripliusavus naujienas iš visos Lietuvos ir pasaulio, mūsų skaitytojai kasdien gali perskaityti apie 75-80 rašinių“, – skaičiuoja T. Gukauskas.

Prognozės

Nors žmonės greitai pripranta prie naujų dalykų, tačiau neužmiršta ir senų. „Vakarų ekspreso“ tiražas nemažėja. Į klausimą, ar tradicinė žiniasklaida mirs, M. Vainorius nusijuokė: „Ne, juk ir šiandien skaityti laikraštį –  kieta“.

Komentaras. Romas Sakadolskis, Vilniaus universiteto, Žurnalistikos instituto dėstytojas:

Manau, kad liks abudu variantai, tiek popierinis, tiek internetinis laikraštis. Koks laikraštis bus patogus, toks jis egzistuos. Popierinis variantas yra patogus, ta prasme, kad jį galima skaityti sėdint po skėčiu.

Atrodo, kad taip bus dar ilgai. Tačiau ekonominė situacija gali būti tokia, kad spausdintas žodis bus labai brangus. Tokiu atveju gali būti, kad daug laikraščių numirs. Jie skaitytojų turėtų, bet nežinia, ar skaitytojai galės mokėti tiek, kiek laikraščiai bus priversti prašyti…

Daug kam atrodo, kad išliks patys geriausi, ir galingiausi, o kiti arba vienysis į didesnius, arba pamažu išnyks. Manau, kol žmonės skaito, tol laikraščius bus galima leist nors ir mažais tiražais.

Patalpinta: Publikacija