Pasaulis – į Lietuvą, lietuviai – į pasaulį

Prieš keliasdešimt metų galimybė lietuviams išvykti į Indiją padėti našlaičiams vaikams ar Indonezijos piliečiui atvykti į Vilnių paliesti sniego būtų buvusi neįmanoma. Tačiau šiandien lietuviai gali laisvai keliauti po pasaulį, įgyti profesinių įgūdžių bei žinių dirbdami užsienyje, o grįžę jas pritaikyti čia, Lietuvoje. Šios galimybės yra prieinamos ir iniciatyviam jaunimui, kuris gali ir nori padaryti labai daug ne tik mūsų, bet ir ateities kartų labui.

AIESEC organizacija vienija jaunimą 126 pasaulio šalyse. Šaltinis: aiesecus.orgAIESEC organizacija vienija jaunimą 126 pasaulio šalyse. Šaltinis: aiesecus.org

Tarptautinė patirtis ir išnykę stereotipai

Vienas didžiausių visų laikų Lietuvos pasiekimų – galimybė lietuvių jaunimui įsilieti į multikultūrinę aplinką. Didžiausios tarptautinės jaunimo organizacijos pasaulyje AIESEC (pranc. association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales; angl. international Association of Students in Economic and Commercial Sciences) atstovai tiki, kad kiekvienam jaunam žmogui turi būti suteikta galimybė prisidėti prie teigiamų pokyčių formuojant mūsų planetos ateitį. Su Jungtinėmis Tautomis bendradarbiaujanti organizacija šiuo metu veikia 126 valstybėse ir vienija apie 100 000 narių visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. AIESEC filialas Lietuvoje buvo įkurtas verslininkų Ugniaus Straukos ir Norberto Žiobos prieš 25 metus, t.y. 1991 m.

Organizacija prie jaunimo tobulėjimo prisideda dviem būdais: priimdama tapti savanoriais ir suteikdama galimybę išvykti į įvairius socialinius projektus arba profesionalias darbo praktikas tarptautinėse įmonėse visame pasaulyje. Vilniaus lokalinio komiteto viceprezidentė Justina Barkauskaitė, paklausta apie savanoriavimo AIESEC naudą, teigia, kad tai yra puiki galimybė įgyti neįkainojamos patirties pardavimų, projektų, žmogiškųjų išteklių, marketingo srityse, išmokti dirbti komandoje, o vėliau patiems ją valdyti.

Kadangi organizacijos veikloje dalyvauja nemažai užsieniečių, AIESEC Lietuva nariai visuose oficialiuose renginiuose kalba angliškai. Nuo liepos 1 d. organizacijai nacionaliniu mastu pradės vadovauti ukrainiečių kilmės Uliana Domasheva, taip pat komandose galima rasti narių iš tokių egzotinių šalių kaip Egiptas, Kinija, Pietų Korėja, Indonezija ir kt. Lietuvos jaunimas, įsitraukęs į organizacijos veiklą, dalyvauja nacionalinėse konferencijose, kurių metu į Lietuvą atvyksta AIESEC nariai iš visų žemynų. Jose tiek lietuviai, tiek užsieniečiai jaunimui veda įvairias paskaitas, skatina diskutuoti apie aktualias pasaulio problemas bei kartu ieškoti jų sprendimo būdų.

Tarptautinė aplinka – būdas praplėsti ne tik draugų ratą, bet ir akiratį. Šaltinis: aiesecubc.wordpress.com
Tarptautinė aplinka – būdas praplėsti ne tik draugų ratą, bet ir akiratį. Šaltinis: aiesecubc.wordpress.com

J. Barkauskaitė tikino, kad šios konferencijos praplėtė jos akiratį  bei padėjo suprasti, kokia iš tiesų yra situacija pasaulyje ir kaip Lietuvos jaunimas ją gali keisti į gera. „Retai kam tenka galimybė pabendrauti su tiek skirtingų tautybių bei kultūrų atstovų vienu metu. Dėl mūsų tautos siauro požiūrio bei uždarumo atsiradę barjerai bei stereotipai, skiriantys mus nuo kitų tautų, kultūrų, greitai dūžta, nes turi galimybę apie opias pasaulio problemas išgirsti iš tų žmonių, kurie su tuo gyvena kasdien“, – mintimis dalijosi viceprezidentė.

Lietuvoje – pirmąkart pamatytas sniegas

Labiau už pokalbius su jaunimu iš kitų žemynų lietuvius paveikia išvykimas patiems į kitas pasaulio šalis savanoriauti arba dirbti. Būsimoji AIESEC Lietuva prezidentė U. Domasheva, prieš prisijungdama prie organizacijos, savanoriavo Indijoje ir Meksikoje. Jos manymu, tai patirtis, kuri žmogų pakeičia negrįžtamai. Indijoje mergina savanoriavo našlaičių vaikų stovykloje, kur ji kartu su kitais savanoriais iš viso pasaulio rūpinosi vaikų sveikata ir švietimu. Prisirišimas prie vaikų bei savanorių, su kuriais dirbo, merginą labai paveikė. „Kai imi suvokti, jog turi draugų iš vis daugiau skirtingų šalių, kad nuvažiavęs bet kur Europoje būsi laukiamas, supranti, jog kultūriniai ar kitokie skirtumai nestato tarp mūsų sienų. Atvirkščiai – susidūrimas su kitokiu mentalitetu suteikia galimybę tobulėti, augti kaip tautai, plėsti akiratį, įgyti žinių, kaip tam tikri dalykai vyksta ir yra suvokiami kitur“, – įsitikinusi ukrainietė.

Trokšdami tarptautinės patirties ir į Lietuvą iš viso pasaulio atvyksta jaunuoliai dalyvauti AIESEC Lietuva organizuojamuose projektuose arba dirbti įmonėse. Logistikos įmonėje Vilniuje šiuo metu dirbantis Sinder Tamimi iš Indonezijos papasakojo, kokį įspūdį jam paliko Lietuva. „Labai šalta. Prieš atvažiuodamas čia pasižiūrėjau internete, kokia pas jus būna temperatūra. Įkišau ranką į šaldytuvą, palaikiau kelias sekundes ir pamaniau – nieko čia tokio! Tačiau tik išlipus iš lėktuvo Lietuvoje, pamėlo visos mano galūnės, pro plonus drabužius skverbėsi šaltis“, – su šypsena pirmą dieną Lietuvoje prisimena egzotiško gymio vaikinas iš tolimosios Indonezijos. „Bet viską atpirko sniegas. Tuomet jį pamačiau pirmą kartą! Išbėgau žaisti, mėtytis gniūžtėmis, iškart paskambinau šeimai, jie buvo labai nustebę, klausė, ar šaltas, koks jausmas jį liesti“, – juokėsi vaikinas. Jis teigia, kad šalį pamilo ne tik dėl sniego. Nors jam trūksta paplūdimių, kurių Indonezijoje gausu, ilgu saulės, šilumos, vaikinas planuoja aplankyti Klaipėdą ir nenustoja girti savo kolegų lietuvių, kurie, jo manymu, yra darbštūs, atkaklūs ir nuoširdūs žmonės. Tai jis pasakoja ir savo šeimai bei draugams Indonezijoje.