Lietuvos okupacijos metines pasitiko dainomis

Gegužės 9-ąją tradiciškai pagerbti karo veteranai. Wikipedia nuotr.
Gegužės 9-ąją tradiciškai pagerbti karo veteranai. Wikipedia nuotr.

Gegužės 9-ąją Antakalnio kapinėse buvo švenčiama pergalė prieš fašizmą Antrajame pasauliniame kare, į kurios minėjimą kaip ir kasmet susirinko daugybė Lietuvos rusakalbių.

Kapinėse skambant sovietinėms melodijoms, Rusijos ambasadorius veteranams dėkojo ne tik už praeities nuopelnus, bet ir už tai, kad perduoda tiesą naująjai kartai, šalyje stiprėjant nacionalistinėms nuotaikoms. Lietuva gegužės 9-osios nemini kaip šventės, nes mūsų šaliai tai reiškė vokiečių nacių okupacijos pakeitimą sovietų okupacija. Remiantis Lietuvos teisės aktais, Antrojo pasaulinio karo aukos pagerbiamos gegužės 8-ąją. Todėl tikrąją Pergalės dieną sostinėje vėl buvo sustiprintos policijos pajėgos, siekiant išvengti akivaizdžios sovietinės simbolikos demonstravimo ir kitų su tuo susijusių pažeidimų.

,,Tai ne Lietuvos šventė, tad oficialių renginių nedera rengti, bet drausti privačiai švęsti nereikėtų. Paradų ir vėliavų kėlimo taip pat nepalaikau, kitu atveju tektų ir Antrojo fronto atidarymą minėti,‘‘ – teigia istorijos studentas Imantas Tamošauskas

Vis dėlto apklausus 30 atsitiktinių žmonių nuo 19 iki 25 metų paaiškėjo, kad Lietuvos piliečiai nėra linkę priešintis vadinamajam veteranų pagerbimui, daugelis jaunimo nesieja to su Lietuvos okupacija.

grafikas,,Mano galva, tą dieną skirtingi žmonės švenčia skirtingais motyvais. Nors jų didžioji dalis ir propagandos suformuota, bet… Manau, viskas gerai, kol nešvenčiame Stalino gimtadienio‚‘‘ – šypsosi studentė Viktorija Petkevičiūtė.

Universiteto žurnalisto kalbinta Indre Kukulskyte taip pat palaiko kitataučių teisę minėti jiems svarbias istorines datas ir primena, jog ši problema Lietuvoje nėra tokia ,,karšta“ kaip Latvijoje. Šiais metais gegužės 9-ąją ten tvyrojo didelė įtampa, kai Rygos miesto savivaldybė nusprendė uždrausti Pergalės dieną planuotą rusakalbių eiseną Rygos centre, motyvuodama didele grėsme viešajam saugumui. Minint 65-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines Vilniaus miesto savivaldybė leido Lietuvos rusų sąjungai sostinės centre surengti eiseną. Tačiau, pasak sostinės policijos, šiandien Lietuvoje jokiems kitiems oficialiems gegužės 9-osios renginiams savivaldybė nėra išdavusi leidimo.

„Visas pasaulis pripažįsta, tik Lietuva vienintelė kažkodėl spyriojasi ir viskas. Buvo toks režimas, tokia sistema ir kariavo ne dėl to, kad siekė lietuvius sunaikinti, kariavo todėl, kad buvo tokia sistema ir viskas. Kariavo už tėvynę“, – portalui delfi.lt sakė Jelena, Pergalės dieną iškelta galva žingsniavusi į Antakalnio kapines. Tačiau, istorijos studentas E.Steiblis mano, jog reikia ypač atkreipti dėmesį, kokia šalis inicijuoja tą šventimą, kokia kaina buvo pasiekta pergalė, taip pat, kokios tos ,,pergalės” pasekmės yra mūsų šalies mentalitetui. Tai studentui tik kelia rimtą klausimą: ar tai, ką švenčiam gegužės devintąją, tikrai yra pergalė?

Patalpinta: Rašiniai